2013. március 5., kedd

Túrós batyu


Ezt a receptet Borbás Marcsi műsorából szereztem, és azóta szinte minden másnap elkészítem, mert Zsófi és az egész család imádja. Finom, könnyű és egyszerű. 

Hozzávalók:
a tésztához
400 g liszt
100 g puha vaj
1 tojás sárgája
3 ek cukor
25 g friss élesztó
2 dl tej
a töltelékhez
250 g tútó
1 tojás
3 ek cukor
vanília
citrom héja reszelve
mazsola

Az élesztőt felfuttatom a tej felével és egy kis kanál cukorral. A lisztet, a vajat, a cukrot, a tojás sárgáját és a felfuttatott élesztővel, könnyű tésztává dagasztom. Hagyom, hogy a duplájára keljen. 
A töltelékhez a hozzávalókat a tojás fehérje kivételével összekeverem. A tojás fehérjét, illetve a tésztába felhasznált tojás fehérjét habbá verem, de csak akkor kell a töltelékhez keverni, mikor a tészta már megkelt. 
A tésztát kinyújtom, és kisebb négyzetekre vágom egy pizzavágó segítségével. 
Mindegyik közepébe egy kanálnyi tölteléket teszek és a sarkait összecsípem középen. 
Egy felvert egész tojással megkenem a tetejét. Itt az eredeti recept azt írja, hogy kell kelnie még 15 percet, de én ezt kihagyom. Az első pár alkalommal hagytam kelni még a tepsiben, de nem lett semmivel sem jobb, mint nélküle, így ez a rész kimarad. 
150 C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg aranybarna nem lesz. Lehetne megadni időt, ami úgy 35-45 perc, attól függően, hogy hogyan sikerült az "előmelegítés". Még nem volt két egyforma sütési idő nálam sem, egyszóval figyelni kell. 
Nagyon finom, egyszerű és ha minden klappol, akkor másfél óra alatt kész. Ha valaki koránkelő, még reggelire is elkészíthető :) Tuti a család kedvence lesz.
Jó étvágyat hozzá!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...