2019. február 22., péntek

Darázsfészek


Már ígértem, hogy ennek a csodának a receptjét megírom.
Egy eredeti erdélyi recept, melyet anyukám barátnőjétől kaptam, és már elsőre sikerült. Sokan félnek a kelt tészta készítésétől, de ennek a tésztának semmi nehézsége sincsen. 
A titka az, hogy alaposan ki kell dagasztani és onnantól kezdve már minden megy a maga útján :)
Ízletes, szaftos süti, ami sajnos eteti magát és még pár nap múlva is, 15 mp a mikroban és mintha most vettem volna ki a sütőből. 

Hozzávalók: 
a tésztához:
1 kg liszt (én sima finomlisztet használtam, de van, hogy picit keverem és 1/3-2/3 arányban rétes és sima liszt)
4 ek cukor
50 g élesztő
1 tk vaníliás só
1 ek vaj
3 tojás sárgája
4 dl tej (ez lehet több is, a tészta álagától függően)
a töltelékhez:
500 g vaj
4 ek cukor
1 vaníliás curo
az öntethez:
1/2 l tej
4 ek cukor
1 vaníliás cukor 

A tésztánál a menet a szokásos. Kézmeleg tejbe egy kanál cukrot elkeverek és felfuttatom benne az élesztőt. 
A tészta hozzávalóit egy dagasztó tálban alaposan kidagasztom. 
Három részre osztom a tésztát és a kelesztés következik. Paul Hollywood-tól lestem el, hogy ha egy zacskóba rakom a tálat, amit "felfújok" és abban kelesztem. Sokkal gyorsabb, sokkal szebb lesz a tészta, nem bőrösödik be a tészta teteje. 
Amíg a tészta kel, addig a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem. Akkor jó, ha szobahőmérsékletű a töltelék, mert könnyebb kenni, én pár másodpercre be szoktam rakni a mikroba (kb.10 mp).
Kinyújtom az első adag tésztát. Szerintem, amilyen vékonyra csak lehet, mert annál szebbek lesznek a csigák és annál több vaníliás vaj kerül közé, ami a lelkét adja. 
A kinyújtott tésztát egyenletesen, a vajkrém egyharmadával megkenem, majd feltekerem. 
A feltekert tésztát egyenlő, kb. 2 cm-es darabokra vágom és a kivajazott tepsibe rakom, úgy, hogy bőven legyen hely a csigáknak terjeszkedni. Hagyom kelni őket, amíg a duplájukra kelnek. 
200 C-os sütőben 40 percig sütöm. 
Mikor már sül a tészta, a tejet a cukrokkal felforralom és mikor már elkezd mosolyogni a tészta, kiveszem és meglocsolom a forró vaníliás tejjel. Visszarakom a sötőbe és gyönyörű pirosra sütöm. 

Változatok: 
Lehet a vaj tetejére fahéjat, vagy kakaót szórni, illetve mehet édes túró (mint a rétes tölteléke) is a csigába, mindegyikkel nagyon finom. 
A kész vaníliás csiga tetejét meg lehet szórni fahéjas porcukorral, de az egyik legjobb amit kóstoltam,  forró narancsekvárral azonnal bekenni a sütőből kivett csigákat. 

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...