2010. augusztus 21., szombat

Padlizsán, ahogy én szeretem



Mostanában egy kicsit vacakol a gyomrom, ez abban mutatkozik meg, hogy - valószínű a nagy meleg miatt - nem eszem a húst. Talán nem is baj, majd télen, most itt a sok, friss zöldség padlizsán, cukkíni, patiszon, stb.
Ez a hirtelen összedobott étel, nem tartalmaz extra dolgokat. Padlizsán, paradicsom, fokhagyma, feta sajt és fűszerek.
A padlizsánt 1x1 cm-es kockákra vágom és besózva egy szűrőbe teszem, hogy lecsepegjen az esetleges kesernyés íze.
A paradicsom héját picit bevágom és forró vízbe teszem egy pár másodpercre, így szépen le tudom húzni a héját, és azt is feldarabolom.
Forró olíva olajba dobom a lecsepegtetett és még egy kicsit ki is csavart padlizsánt. Hagyom, hogy egy kis színt kapjon, majd mehet bele a paradicsom, és a fűszerek. Só, bors, oregáno, bazsalikom. Fedő és kb. 1 óra főzés. Azért szükséges ilyen hosszú idő, mert a paradicsom savai így lágyabbak lesznek. Egy pici nádcukrot azért szoktam hozzá tenni, segítségnek a savak ellen. Mikor már jó krémes a paradicsomszósz, akkor mehet bele a fokhagyma és a legvégén a petrezselyem.
Leveszem a tűzről és hozzákeverem a felkockázott feta sajtot.
Tűzálló tálba teszem és vastagon megszórom sajttal, 15 - 20 perc sütőben, amíg a sajt megpirul.
Az uborkát felszeletelem, megsózom és egy kevés balzsamecetet teszek rá, hagyom addig állni, míg a padlizsán a sütőben van.
Mikor kész a padlizsán egy fa tálcára teszem, (óvatosan, mert nagyon forró) melegítek hozzá egy tortilla lapot és az uborkára tejfölt teszek.
Mennyei, könnyű, nyári ebéd :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...