2010. február 25., csütörtök

Provance-i hagymatorta


Pizzát sütöttem ma, aminek a receptje már réges-régen fenn van a blogon. Ebből a tészta mennyiségből 3 pizza készül. Most a harmadik adagból Provance-i hagymatortát csináltam, lila hagymából.
A pizza tésztáját, hogy ne kelljen kutatgatni gyorsan leírom. 1 tasak szárított élesztőt, 1 ek. sót, 1 tk cukrot elkeverek 5 dl meleg vízzel. A folyadékot a dagasztóba öntöm és beindítom a gépet. Szépen lassan adagolom hozzá a lisztet, annyit hogy sima, kenyértésztát kapjak belőle. Kb 1 ek olíva olajat is keverek hozzá. Ha ez megvan lefedem és félre teszem amíg a töltelék/feltét el nem készül.
A hagymatorta esetében először a tölteléket kell elkészíteni, mert túlkelne a tészta, ha fordítva csinálnám.
4-5 nagy fel lilahagymát vékony szeletekre vágok úgy, hogy szétessen, karikákra. Kb. 5 dk vajat és 2 ek olajat egy serpenyőben felmelegítek. A hagymát beleteszem, fűszerezem kakukkfűvel, petrezselyemmel, sóval, borssal és egy egész babérlevéllel.
Nagyon lassú tűzön hagyom főni, gyakran rázogatom. Arra figyelni kell, hogy nem barnulhat meg a hagyma csak üvegesedhet, ezért kell a nagyon lassú tűz.
Miután még csak tavasz van, így esélytelen a kerti paradicsom, marad tehát a konzerv. Az egész paradicsomokat kis lábasba teszem és villával durván összetöröm. Sózom, borsozom és teszek hozzá egy tk cukrot. 3 gerezd fokhagymából kiszedem a csíráját (ez ilyenkor már elengedhetetlen), késlappal összetöröm és a paradicsomhoz adom. A paradicsomot szintén lassú tűzön főzöm, és kb. az egyharmadát hagyom elfőni.
A sütőt előmelegítem 200 C-ra.
Egy pités tálat olajjal kikenek és beleteszem a kinyújtott tésztát. Egy kevés parmezán sajtot reszelek az aljába.
Ha kész a paradicsom meg a hagyma, a babérlevelet és a fokhagymát kiveszem belőle, összekeverem őket és megtöltöm a tésztát. Az előmelegített sütőben 30 percig sütöm.
Mikor kész hagyom egy kicsit hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni. Erdei gyümölcsös balzsamecetkrémmel egy kicsit megbolondítva, bárkit levesz a lábáról.

2 megjegyzés:

Reni írta...

ez nagyon finom lehet, szerintem imádnánk (nem vetjük meg a hagymát... :)

Ami írta...

Wow! Jó kis recept, nagyon tetszik!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...