2009. január 17., szombat

Vérrel töltött csirkemell

Tegnap a hentesnél láttam, hogy van vér. Nem friss, hanem tömbösítve?? nem tudom, szaknyelven, hogy mondják.
Beindult a fantáziám, és mivel mindig van itthon csirkemell már össze is állt a kép.
A vérből majdnem klasszikus módon, hagymás vért készítek. Apróra vágott póréhagymát megfuttatok libazsíron. Sózom, borsozom és egy kis friss rozmaringot tépkedek hozzá. A vért egészbe teszem a hagymára, és óvatosan villával már a serpenyőben töröm össze. Addig sütöm, míg teljesen sötét nem lesz, de vigyázok, hogy ne égjen oda.
A vért leveszem a tűzről és hagyom teljesen kihűlni.
A csirkemellet picit megklopfolom, és kiterítem. Egy kiskanál dijoni mustárt kenek a csirkére, a kihűlt vért a csirkére halmozom, és pár szál snidlinget teszek a közepére.
Letépek egy akkora darab alufóliát, hogy a hús kényelmesen elférjen benne, sózom, borsozom, meglocsolom olíva olajjal. Jó húsos, vékonyra szeletelt császárszalonnát rakok az alufóliára, úgy, hogy kicsit fedjék egymást. A csirkegöngyöleget a szalonnára teszem, amivel szorosan betekerem. Majd a fóliába tekerem jó szorosan. Én a biztonság kedvéért még egy fóliát tekerek rá, hogy tuti légmentes legyen.
Forrásban lévő vízben 25 percig főzöm, majd még becsomagolva, hagyom kihűlni.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom, összetöröm, és habosra keverem vajjal és tejjel. (A tej mindig legyen meleg, mert különben kihűti a burgonyát). Snidlinget keverek a burgonyába.
Amikor a csirke kihűlt, kiszedem az alufóliából és forró serpenyőben minden oldalát pirosra sütöm.
Pár percig hagyom állni mielőtt szeletelem.
Tálalásnál a burgonya köré teszem a csirkét. Egy kis snidlinggel és rozmaring ággal díszítem.
Szép látvány és az íze várakozáson felüli.

/2 db csirkemell, 20 dkg vér, 10 cm póréhagyma, 10 szelet császár szalonna, só bors, rozmaring, snidling, dijoni mustár, olíva olaj, libazsír
3 nagyobb burgonya, só, vaj, tej/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...