2008. augusztus 16., szombat

Pasta kerti zöldségekkel

Tegnap Orpi szüleitől kaptam egy csomó kerti bio zöldséget. Egy részét frissen vagy salátába fogom megenni, de úgy gondoltam a padlizsánból és a paradicsomból csinálok szószt, a pastához.

Hozzávalók:

Spagetti tészta
1 közepes hagyma
1 nagy vagy két kis padlizsán
10 dkg főtt, füstölt császár szalonna
2 gerezd fokhagyma
5-6 érett paradicsom (jó puha legyen)
oregánó, bazsalikom, chilli, só, oliva olaj, 2 ek tejszín

kb. 1 órával a tényleges főzés előtt felkockáztam a padlizsánt, és besózva félre tettem.

A hagymát felkockázva a forró olajra dobom, a szalonnával és picit megsózva megfuttatom. Nem kell, hogy üveges legyen a hagyma és máris jöhet a kockára vágott padlizsán. A padlizsánt mindenképp ki kell csavarni a főzés előtt. Folyamatos keveréssel, addig tartom magas lángon amíg a padlizsán és társai megpirulnak. Ha már látom, hogy szép piros akkor kerül bele a puha, felkockázott paradicsom. Aki nem szereti a paradicsom héját, akkor dobja forró vízbe és pár pillanat múlva szépen lehúzható. Én ezzel nem szeretek piszmogni, ezért marad a héja és megy minden egybe. A paradicsom után jöhet, a fűszerezés. Bazsalikom, oregánó, chilli, és 1 gerezd apróra vágott (de nem áttört!!) fokhagyma. Amikor már benne van a paradicsom és a fűszerek, akkor le kell venni a gázt, és kislángon fedő alatt főzni tovább. Addig kell főzni, amíg szósszá össze nem áll.

Mikor már úgy ítélem meg, hogy készen van, akkor leveszem a tűzről, és felteszem főzni a tésztát. Ez nem ezért van, mert csak egy gázégőm van :) hanem ezért, mert amíg fő a tészta, addig is érik a szósz és még esetleg lehet fűszerezni, ha halvány az íze. Ha megfőtt a tészta visszateszem a szószt a tűzre, és beleteszek kb. 2 ek tejszínt, illetve a második gerezd fokhagymát. Ha valaki azt szereti, hogy a fokhagyma dominánsabban érződjön, akkor áttörve, ha nem akkor ismét apróra vágva. Ekkor már nem kell főzni, hanem azonnal mehet bele a tészta. A tésztával még egyszer átforgatom, és lehet tálalni, egy kis parmezánnal a tetején.

Fantasztikus ízek, egyenesen a kertből.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...