2011. február 27., vasárnap

Megtört az "átok"?

Talán megtört az "átok", ami rajtam ült már hetek, hónapok óta. Nem azt mondom, hogy nem ettem semmit, de csak és kizárólag olyan ennivalókat, amit anyu készített. Valahogy a konyháig sem volt kedvem elmenni, nemhogy fakanalat, kést venni a kezembe.
Azt nem ígérem, hogy most pár hétig minden nap lesz valami újdonság, mert picit el leszek foglalva, de talán sikerül átlendülnöm a krízisen.
Valami könnyűre vágytam és ez lett belőle. Kínai kaja, amilyet szerintem a kínaiak soha nem esznek :)

A rizs sima egyszerű sós vízben főtt rizs, mert ez kell az ízes étel mellé köretnek.
A tojástekercs sem egy ördöglakat, mert azon kívül, hogy elszokott a kezem az ilyen mozdulatoktól, mint tekercs kötözése póréhagymával, nem bonyolult elkészíteni. A tojást elkeverem sóval és egy kis chillivel, majd a forró wokban szépen egyenletesen "lepény" formát sütök belőle, hogy könnyű legyen kezelni.
A répát vékony csíkokra vágom, és kevés olajon, mézzel és chillivel megfonnyasztom. Ez a tojástekercs tölteléke. A tojáslepényt feldarabolom egyforma téglalapokra, és a répát belehelyezem, majd feltekerem és összekötöm a vékony csíkra vágott póréhagyma szárral. Segítségképpen, a póréhagyma szárat forró vízben egy picit megáztattam, így könnyebb formálni.
A zöldségeket apróra vágom: fokhagyma, paprika, kaliforniai paprika, póréhagyma, sárgarépa, kelkáposzta, ananász, és apró kockára összevágott tojáslepény.
Felforrósítom a wokkot és a következő sorrendben mennek bele a hozzávalók. Mindig vigyázva, hogy semmi ne égjen oda, mert bár a wok arról híres, hogy nem ég meg benne semmi, de azért vigyázni kell. Szóval a sorrend: fokhagyma, fehér paprika, póréhagyma, sárgarépa, kelkáposzta, ananász, tojáslepény, kaliforniai paprika. Minden zöldséget egy kicsit futtatni kell, hogy tökéletes állaga legyen. Ezt a sorrendet nem valami tudományos alapon állítottam össze, egyszerűen ez jött be, mert így lesz minden alkotóelem olyan, amilyennek kell lennie.
A fűszerek: só, ötfűszer keverék, gyömbér, szójaszósz, chilliszósz, egy kevés méz.
Állagra, mindenképpen maradjanak a zöldségek roppanósak.
Tálalni lehet úgy, ahogyan a képen van, de egyszerűen a rizst össze lehet keverni a zöldséggel. A képen látható puccosabb, de a kevert változat is tökéletes egy jó ebédhez.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...