2011. december 12., hétfő

Harcsa és a "tenger"



Még talán nincs késő egy-két ötletet adni a karácsonyi vacsihoz :)
Ez egy remek kis étel és pillanatok alatt készen van, nem vesz el sok időt a családtól és az egyéb készülődéstől.
Egy kicsit elmostam a sós vizek és az édes vizek határait ebben az ételben. Egy tipikusan édesvízi hal, a harcsa és egy tipikusan tengeri ízvilág, adott egymásnak randevút a fazékban, majd a tányéron.
Gyönyörű harcsát lehet venni minden nap, illetve bármilyen (túlnyomórészt édesvízi) halat, az egri piacon a halárus hölgynél.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet harcsa törzs (nagyobb étkűeknek lehet az adagot duplázni)
- 6 gerezd fokhagyma
- egy csokor petrezselyem
- 1,5 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- olíva olaj
- só, bors
A fokhagymát megtisztítom, és kiszedem belőle a csíráját, majd vékony szeletekre vágom. A petrezselymet felaprítom. Én szeretem, ha látni lehet, hogy petrezselyem, de ha valaki máshogy szereti lehet egészen apróra vágni. A halat elkészítem.
A serpenyőben olajat hevítek. Gyorsan kell dolgozni, mert a fokhagyma megéghet pillanatok alatt és akkor keserű lesz.
A forró olajba beledobom a fokhagymát, és gyorsan megkeverem, hogy átvegye az ízét az olaj. Sózom, borsozom, felöntöm borral, és beleszórom a petrezselyem háromnegyedét. Beleteszem a halszeleteket és hagyom készre párolódni.
Ha a hal kész, kiszedem egy tányérra. A serpenyőbe beleöntöm a tejszínt és átforgatom, majd visszateszem a halat és megpróbálom óvatosan, hogy a hal ne essen szét, megforgatni a szaftban. És kész.
Tálalni lehet krumpli pürével, vagy rizzsel, bármelyik megoldás megfelelő a hal mellé. A petrezselyem maradékát a kitálalt, forró halra szórom, ami egy plusz illat élményt ad, az ízek mellé.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...