2011. december 28., szerda

Ünnep után! - Pirított gomba

Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy "ha csak meglátok valakit enni előttem, akkor ..."
Ugye, hogy nem vagyok egyedül. Na, de enni azért kell :) és erre találták ki a könnyű, gyorsan elkészíthető fogásokat, amikkel (talán) húsvétra elfelejtjük még a gondolatát is, a nehéz ünnepi ételeknek, és fel lehet, venni a harcot a sonka-tojás párossal. Most jut eszembe, még ott van a farsangi fánk, de talán az nem olyan "húzós".
Mára elfogyott a "maradék" és lehetett végre valami frissel asztalhoz ülni.
Egy egyszerű pirítós, kevés gombával és vajjal. Ugye, hogy milyen, szinte üdítő fogás :)



Negyed kiló gomba és sok-sok vaj. Ez így nem hangzik túl üdítőnek, de mégis az.
A gombát, felszeletelem, és a vajat odateszem a tűzre. Mikor már megolvadt és serceg egy picit mehet rá a gomba. Átforrósítom a gombát a vajon, majd jöhet a só, amit természetesen elindítja a gomba levét. Ezt a levet teljes egészében el kell főzni róla, és akkor lesz finom, szinte édes, gesztenyére hasonlító íze.
Egy kevés kakukkfűvel, petrezselyemmel és őrölt borssal időközben megbolondítom, és türelmesen várom, hogy elfőjön a lé és elkezdjenek pirulni a gombaszeletek.
Mikor már majdnem kész bedobom a kenyeret a pirítós sütőbe és szinte egyszerre lesznek kész.
A tányérra rajzolok pár vonalat balzsamecet krémmel, mert az íze ad a gombának még egy kis csavart.
Pirítósra halmozom a gombát, reszelek rá némi parmezánt, és végül megszóróm petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...