2010. május 24., hétfő

Friss kenyér

Szinte kerek két hónapja nem írtam semmit! Mondhatom, hogy alkotói válságban voltam :), vagy azt, hogy rengeteg minden megváltozott körülöttem és nem volt időm ... És ez mind igaz, egy azonban biztos már szinte fájt, hogy nem nagyon megyek a konyha környékére.
Az, hogy nem jártam a konyha környékén nem jelenti az, hogy nem ettem semmit, sajnos, mert akkor annak látványos jelei lennének, de nem, nem ez történt. Egyszerűen semmi olyan nem került a tányérra, ami miatt kezembe vettem volna a fényképezőgépet.
Tegnap végre visszatértem a rendes ételeket főzők sorába :)
Az első lépés természetesen egy rendes kenyér elkészítése. 25 dkg sima lisztet, 5 dkg rozslisztet, 4 g szárított élesztőt és 3 dl vizet összekeverek, és hagyom 12 órán át pihenni. Ez pont egy éjszakányi idő, alszom én és alszik a tészta is :)


Másnap reggel a már kész kovászomhoz, hozzákeverek 45 dkg sima lisztet, 2 evőkanál olíva olajat, 15 g sót és fél evőkanál oregánót. Puha, könnyű tésztát kell kapni, ha nem áll szépen össze akkor még egy kis meleg vizet teszek hozzá. Az első lépéseket géppel csinálom, majd deszkára téve még kb. 15 percig gyúrom.
Két szép veknit formázok belőle, és a tepsire teszem, majd bevagdosom a tetejét. Ismét jön egy kis pihenő. Nagyjából három óra alatt háromszorosára kel a kenyér.
200 C-ra előmelegítem a sütőt és egy tálka vizet teszek az aljára. Ez azért fontos, mert így finom ropogós lesz a kenyér héja.
40-45 percig sütöm, szép pirosra.
15-20 percig hagyom a rácson hűlni. Felszeletelem és finomabbnál finomabb szendvicseket készítek belőle.
A képen egy kecskesajtos, hagymalekváros szendvics látható.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...