2011. június 5., vasárnap

Epres-mentás joghurtfagyi

Már lassan vége az eperszezonnak, de még ezt a mentás joghurtfagyit gyorsan közzé teszem, mert amíg lehet kapni epret, addig érdemes kipróbálni.


4,5 dl joghurtot (tudom, hogy jobb a görög, mert az állaga így meg úgy, de én a sima egyszerű "gazdaságost" szoktam használni és bevált) vanília aromával és ízlés szerinti mennyiségű cukorral elkeverem és beteszem a fagyasztóba.
Egy jó nagy marék epret durván pépesítek, hogy maradjanak benne nagyobb darabok. Cukorral és mentával felteszem főzni, de csak annyit, hogy egyet forrjon. Hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem minél hidegebb legyen mikor a joghurthoz keverem.
Ha van fagyigép akkor azzal készre keverem a joghurtot, és utolsó mozzanatként hozzákeverem az mentás epret.
Ha nincs fagyigép, akkor mélyhűtőbe teszem és, amíg kész nincs óránként alaposan megkeverem.
Saját készítésű ostyakehelyben tálaltam.
Azt is elárulom, hogy az hogyan készült. Két tojásfehérjét pontosan lemérek, és ugyanannyi lisztet, cukrot és olvasztott vajat teszek hozzá. Simára keverem. 170 C-ra előmelegítem a sütőt. Egy sütőpapírra a masszából 15 cm-es "köröket rajzolok". Alig 7 perc alatt elkészül a sütőben, de gyorsan kell vele dolgozni, mert amint elkezd hűlni már törik is. Még forrón, a lapocskákat kis tálkákba helyezem, úgy, hogy szép kelyheket kapjak.
Ugye milyen egyszerű akár a kehely, akár a fagyi.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...