2013. szeptember 26., csütörtök

Mediterrán kelkáposztaleves


Egész életem rémálma a kelkáposzta és krumpli egy fazékban, amit úgy hívnak, hogy kelkáposzta főzelék. Ebben a klasszikus formában, még most sem jön be, de most megtaláltam ennek a két zöldségnek a tökéletes párosítását. 

Hozzávalók 4 főre: 
30 dkg darált csirkemell
fél fej kelkáposzta
5 nagy burgonya
1 tejföl
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
bazsalikom, oregánó, 
paradicsom püré,
só, 

Abban az edényben, amiben a leves fog készülni, olíva olajat melegítek és 2 gerezd fokhagymát szeletelek bele. A darált csirkemellet rádobom, és hagyom, hogy "megfehéredjen". Fűszerezem sóval, bazsalikommal, oregánóval és egy evőkanál paradicsom pürét teszek rá. Ha azt veszem ez a mediterrán "alapja" az egésznek. Lepirítom. 
Kiszedem egy tányérra a csirkét. 
Egy kevés olíva olajat öntök az edénybe és beleteszem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Megdinsztelem, és fűszerezem. Só, bazsalikom, oregánó. Természetesen a csirke után a lábasban maradt pörk is sokat ad az ízvilághoz.
A csíkokra vágott kelkáposztát és a cikkekre vágott burgonyát, átforgatom a hagymával és egy kicsit átmelegítem. 
Visszateszem a csirkét a lábasba, és felöntöm vízzel. Itt egy gasztro magazinban az lenne írva, hogy alaplével, de nekem ez nincs, így a víz mellé egy DM-es leveskocka is landolt a fazékba :)
Rá a fedő, aztán főhet szépen magában. 
Mikor kész, minden megfőtt még ellenőrzöm a fűszeretést és jöhet a habarás. Egy tejföl, egy evőkanál liszt alaposan elkeverve, kevés levessel kiegyenlítem a hőmérsékletet, és belekeverem a levesbe. 
Forr egyet és már kész is. Sajtos pirítós jól illik hozzá, de ez most elmaradt :)
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...