2008. július 5., szombat

Aglio e olio

a világ legegyszerűbb tésztája, amit akkor is el tudsz készíteni, ha csak egy tészta főzésnyi időd van. Hogy mi kell hozzá? 20 perc, egy nagy fazék víz, egy csokor petrezselyem és bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma, tészta és egy kis chili.
Tedd fel a vizet főzni, sót majd csak akkor tedd bele, ha már forr. Azt a régi rossz szokást, hogy olajat öntesz a vízbe felejtsd el, mert az olaj bevonatot képez a tésztán és nem engedi, hogy később a szósz átjárja kívül-belül. Mindig lobogó forró vízbe tedd bele tésztát, és mikor újra felforrt vedd kisebbre a gázt. A tészta akkor kész, ha harapáskor kis ellenállást érzel, ekkor "al dente". Szűrd le és tedd félre addig míg elkészül a szósz. /Nem szabad lemosni mert elveszíti a zamatát./
Kevés oliva olajat forrósít fel egy lábasban amibe dobj bele 2 késlappal összetört fokhagyma gerezdet, ezt pár pillanatig kevergesd, amíg beleolvad a fokhagyma íze az olajba és aztán dobd ki. Másik két gerezd fokhagymát, a bazsalikomot, a petrezselymet és a chilit vágd apróra. Biztos van ennek valami hivatalos sorrendje, de én ezt mind egyszerre szoktam beletenni az olajba. Megsózod és mikor megcsapja az illata az orrod akkor mehet bele a tészta. Jól forgasd össze, és mikor már látod, hogy mindenhol van a tésztán szósz, akkor van kész. Kitálalva szórj rá egy kis parmezánt /vagy parmezán jellegű sajtot/ és kész. Ha igazán jól akarod magad érezni (még ha egyedül fogyasztod is el, igyál meg hozzá egy pohárka friss fehérbort (pl. a Monarchia Zen kitűnő választás).
Ha kicsit több időd van, akkor 165 g lisztből, 2 tojásból és egy kis sóból készíts puha ruganyos tésztát, /ne erőből gyúrd, elfáradsz és elveszi a kedved az egésztől, inkább szépen ütemesen próbáld meg, például a légzésed ütemére. Így tökéletes lesz a tészta, és még talán egy kis relaxációs gyakorlatnak is megfelel. Bár szerintem maga a főzés is egy remek relaxációs gyakorlat, kikapcsol, megnyugtat, ja és a végén még jót is ehetünk - tökéletes :) / Na de térjünk vissza a tésztához. Gyúrd kb. 8 percig, majd fóliába csomagolva tedd legalább 30 percre a hűtőbe, de 2 óránál tovább ne hagyd magára. Ha letelt az idő, nyújtsd szép vékonyra, kézzel vagy géppel. Pár perc, tiszta konyharuha alatti pihenő után, vágd olyanra, amilyenre szeretnéd. És mehet a lobogó, forró vízbe. Rögtön keverd meg, nehogy összeragadjon és mikor ismét felforrt a víz vedd kisebbre a gázt. A friss tésztát kicsit tovább kell főzni, de itt is érvényes a harapás-teszt. A többit már tudod ...
Remélem finom volt!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...