2008. július 13., vasárnap

Rizottó

Tegnapról marad egy kis húsleves, ami már hármunknak nem lett volna elég, így gondoltam egyet és csináltam belőle rizottót. Ez az észak-olasz étel egyszerűségében nagyszerű.
Hozzávalók:
250 g rizs,
kb. 8 dl alaplé,
1 dl száraz fehérbor,
1 ek oliva olaj,
5 dkg vaj,
1 fél fej vöröshagyma,
reszelt parmezán
A hagymát apróra vágom, az olíva olajon és a vaj felén megfonnyasztom (ne barnuljon meg mert picit keserű lehet tőle az étel). A rizst bár nem szigorú előírás, de én azért legalább egyszer át szoktam mosni. A rizst a már megfonnyadt hagymára teszem és jól összekeverem.
Hozzáöntöm a száraz fehér bor, és folyamatosan keverem. Egyes legendák szerint a rizottót mindig csak egyirányba szabad keverni, különben nem lesz megfelelő állagú :).
Amint felissza a rizs a bor, apránként elkezdem öntögetni hozzá a felmelegített alaplevet, vagy jelen esetben a maradék húslevest. De mindig mielőtt újabb adag levest tennék hozzá, addig kevergetem, amíg magába nem issza az összes folyadékot a rizs. Ezt a műveletet addig ismétlem míg a rizs meg nem puhul. De nem felejtsük itt is érvényes az olasz ételek esetén oly gyakran emlegetett "al dente" kifejezés. A rizs is al dente-re kell főzni.
Mikor kész a rizs belekeverem a maradék vajat és a parmezánt. Tálalás előtt még pár percig lefedve hagyom a pihenni.
Ez az alap rizottó. Ha csak így magába esszük, mindig szoktam csinálni hozzá bazsalikomos paradicsom salátát. A rizottóból megmaradt fél fej hagymát apró kockára vágom és besózóm, hogy egy kicsit finomítson az ízén a só. A paradicsomot tetszés szerint kockára, karikára, gerezdre is lehet vágni és leginkább félbevágva szeletelem.
Ráteszem a sós hagymára, majd egy kevés oliva olajat öntök hozzá, és összevágott friss bazsalikomot teszek rá. Meg lehet bolondítani egy kis balzsamecettel, de az akkor már olyan finom, hogy elnyomja a főétel fényét :)
Egyetlen gond van ezzel az étellel, hogy ugyan gyorsan készen van, de végig a lábas felett kell állni, és hát egy forró nyári délelőtt, vagy délután nem egy leányálom. A végeredmény azonban mindenért kárpótol.
A rizottó olyan, mint a tészta: bárhogyan variálható. Nagyon finom például egy kis tenger gyümölcseivel, szárított erdei gombával (ha nincs friss), hússal, zöldséggel.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...