2008. július 7., hétfő

Peti müzliszelete

Peti (az öcsém) adta a receptet, ma is megcsináltam, de most le is fotóztam. NAGYON FINOM. És nem utolsó sorban nincs benne semmilyen tartósító szer vagy E..., vagy egyéb izgi "nem-tudom-hogy-mi-ez" dolog. Csak BIO dolgokból van.

Hogy mi az a BIO, hát nem egyszerű rá válaszolni. Azt tudom, hogy régen az volt bio, amit a nagymama kertjében megtalált az ember (gyerek). Na ez még most is bio. A fáról szedett cseresznye, a szúrós bokorról levadászott málna, ribizli, szeder, és kicsit fodros, nem szabályosan kerek és piros paradicsom. Ezen kívül még minden bio, amire rá van írva, hogy az ...

Térjünk vissza a müzli szelethez. Nem nehéz elkészíteni és nem tart sokáig. Sütéssel együtt kb. 30 perc. 15 dkg vajat, 15 dkg akácmézet és 25 dkg nádcukrot egy kis lábasba, addig kell főznöd, amíg a cukor teljesen feloldódik. Az összes többi hozzávalót (35 dkg zabpehely, egy marék tökmag-szezámmag-napraforgómag, apróra vágott aszalt gyümölcs) összekevered és ráöntöd a kész karamellt. Gyorsan összedolgozod, egy sütő papírral kibélelt tepsibe rakod és hablapáttal elsimítod. Azt, hogy milyen magas legyen a szelet ezt rád bízom, én azért csináltam szép vékonyra, hogy jobban megpiruljon, szerintem így finomabb. Végül 15 percre egy 190 C-ra előmelegített sütőbe teszed. Mikor kihűlt, akkor szeleteld. Célszerű sütőpapírral bélelt dobozba tenni, mert így nem ragad sehova és ropogós marad. Viszonylag hosszú ideig lehet tárolni, de ezt a "viszonylag hosszú időt" elég nehéz definiálni, mert még nem volt lehetőségem tesztelni . . . :)

Ez az alap, de mint a legtöbb receptnél a változatoknak csak a fantázia szab határt. Ami mindenképp kell bele az a cukor, a vaj és a zabpehely. A méz lehet akác, vegyes virág, repce, hárs ... bármilyen. A magok szintén variálhatóak, dió, mogyoró, mandula, fenyőmag (bár itt figyelni kell arra, hogy egyik-másik pl. a mogyoró nyáron avasodik). Az aszalt gyümölcs is ízlés szerinti. Lehet például fűszerezni, egy kis fahéj, egy kis gyömbér, vagy őrölt szegfűszeg csak izgalmassá egyedivé teszi a kreációt.
Remek ajándék ötlet ... szépen celofánba csomagolva, egy-két szem aszalt gyümölcs társaságában, hát én biztosan örülnék neki.

Jó szórakozást és nassolást!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...