2009. augusztus 31., hétfő

Kenyérpuding

Újra itt!
Vége a nyárnak lement a nagy roham és most már talán lesz időm egy kicsit többet főzni. Visszaállunk a rendes nyitva tartásra, nem éjszakázunk egy darabig :)
Ez egy nagyon egyszerű édesség és az egyik kedvencem.
Pillanatok alatt össze lehet doni, és nem is kell hozzá sok minden.
Mindig is azt vallottam, hogy ahhoz, hogy jókat együnk nincs szükség sok flikk-flakkra. Nem biztos, hogy egy homár (bár remek étel) ma ugyan olyan jól esett volna, mint a rég vágyott kenyérpuding.
Vajjal kikenek egy nagyobb lapos jénait, és az aljára baracklekvárt kenek.
A kenyér szeleteket (kalács még jobb) megvajazom, és szépen elcsúsztatva egymáson belerakom a jénaiba.
6 dkg cukrot, 2 egész tojást és két tojás sárgáját összekeverek. Hozzá öntök 3 dl tejet és 3 dl zsíros tejszínt. Egy kis vanília aroma és 2 cl Cointreau nagyon jót tesz neki :)
A keveréket a kenyérre öntöm és hagyom pár percig, hogy a kenyér felszívhassa a folyadékot, egy picit meg is szoktam nyomkodni.
A tetejét megszórom barna cukorral, a jénait egy nagyobb tepsibe állítom és felengedem kb. a jénai feléig vízzel. 180 C-ra előmelegített sütőben 45 percig szép pirosra sütöm.
2 tk baracklekvárt 3 ek forró vízben elkeverek, és mikor kiveszem a sütőből a pudingot egy ecset segítségével a "vizes" lekvárral megkenem.
Még hagyom kb 10 percig állni, hogy összeérjen.
A tejszínbe egy kis Cointreau-t keverek és ezt a kenyér tetejére locsolom.
Mennyei, de masszívan kalóriadús fogyózóknak nem való :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...