2010. március 5., péntek

Macaron


Reni fotói voltak a végső lökés, ahhoz, hogy nekifogjak a műveletnek.
Hurrá megszületett! Nem elsőre és még nem tökéletes, de az enyém :)
Végre sikerült olyan macaront gyártanom, ami esetleg méltó arra, hogy felkerüljön a blogra :)
Hát nem egyszerű, de gondolom csak gyakorlat kell hozzá és akkor már gyerekjáték. Kicsit laposak lettek, de ezt szerintem annak köszönhetem, hogy még nincs a kezemben mozdulat, hogy milyen adagot kell a sütőlapra nyomni. Majd ebbe is belejövök :)
Az előkészület a legfontosabb. A tojást előző nap fel kell törni, és a mandulát is meg kell hámozni előző nap, hogy legyen ideje megszáradni. Sajna csak hámozatlan mandulát kaptam, de pillanatok alatt megoldotta a gondomat egy adag forró víz. Ripsz-ropsz meghámozom és hagyom egy éjszakát szikkadni, majd lisztté őrlöm.
A tojás kimérem, mert ennél a kis csodánál, minden grammban mérendő. Nincs olyan, hogy "két tojás" vagy "egy evőkanál cukor" :). Szóval kimérem a tojásfehérjét és hagyom a konyhában piheni kb. 24 órát. Ez egy fontos pontja az előkészületeknek. Nem lehet friss a tojás.
Az első lépés, hogy a sütőt elkezdem melegíteni, 150 C-ra. Fontos nagyon a sütő hőmérséklete!
75 g mandulalisztből, 75 g porcukorból és 25 g tojásfehérjéből elkészítem az alapmasszát. Ebbe keverem bele az esetleges színezőt. Most egy kevés piros ételszínezőt tettem bele, ami kevés lett, viszont így szép rózsaszín macaronok születtek.
120 g cukorból és 30 g vízből szirupot készítek, amit 110 - 120 C-ra melegítek. Nem szabad, hogy elszíneződjön a cukor.
60 g tojásfehérjéből habot készítek, és ebbe óvatosan beleöntöm a szirupot, majd egészen addig keverem a habverővel, míg ki nem hűl. Ekkorra gyönyörű, fényes, kemény habot kapok.
Ebből a habból 90 g-ot belekeverek a már korábban elkészített masszába. Egy habzsákba szedem a masszát és kb. 2,5 cm-es korongokat nyomok a szilikonos sütőfelületre.
A tepsit (ez egy kicsit zajos művelet) hozzácsapkodom a konyhapulthoz. Ez azért fontos, hogy a kis buborékok kicsusszanjanak belőle.
Mire mindezzel végzek, addigra felmelegszik a sütő.
10-12 percig sütöm, de úgy, hogy a sütő ajtaja nyitva legyen, amit egy fakanál segítségével oldottam meg.
És megszülettek. Amit megsütlek, azonnal egy rácsra teszem a sütőpapírral együtt, hogy a tepsi már ne melegítse tovább a kis korongokat.
Hagyom teljesen kihűlni, addig elkészítem a tölteléket.
100 g fehér csokit vízgőz felett felolvasztok, és fele annyi mennyiségű tejszínt keverek bele, illetve 1/4 teáskanál vaníliás sót.
Hagyom, hogy a töltelék annyira megszilárduljon, hogy kenhető legyen.
Ezzel tapaszon össze a macaronokat.
És így néznek ki!! Ugye milyen szépek :)

3 megjegyzés:

Piszke írta...

Nagyon csinik, és nem is kellett volna erősebb szín szerintem! Viszont úgy gondolom, a kezdeti sütőhőmérsékeleted volt túl alacsony, azért nem emelkedtek meg a talpai. Utána igaz, macerás egy kicsit visszahűteni a sütőt (mert az enyémben meg akkor a világosak legalábbis enyhe színt kapnak) de érdemes próbálkozni. Én próbálkoznék 15-20 foknyi emeléssel az első néhány percre, és utána rögtön levenni, esetleg akkor picit rányitni (nehogy akkor meg összeessenek, vagy ami a legtutibb, csak alsó sütésre kapcsolni alacsony hőfokon.

nokedli írta...

nagyon szépek lettek!

szepyke írta...

Nagyon szépek! Gratulálok!:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...