2010. március 7., vasárnap

Tarte Tatin


Szerintem ez az a tipikus sütemény, amit már egyszer mindenki kipróbált. Én is rengetegszer elkészítettem már, de valahogy még csak most került fel ide.
Ez a fordított almatortának is nevezett Tarte Tatin egy egyszerű és nagyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény. Nem kell hozzá más, csak alma, cukor, vaj és fagyasztott levelestészta. Ezek meg ugye mindig vannak itthon :)
Sajnos igazi tatin-os edényem nincs, de ilyen dolgok nem szoktak megállítani :) Van egy fém edényem, aminek ugyan magas egy kicsit az oldala, de tökéletes tatin-t lehet benne készíteni.
4 evőkanál cukrot a lábasban megolvasztok, majd leveszem a tűzről és hozzáadok 4 evőkanál vajat.
Ez a mondat pár kérdést felvet. A cukor és a vaj. Annyi próbálkozás és annyi kudarc után sajnos azt kell mondanom, nem mindegy, hogy milyen alapanyagot használok. Általában kis adagokat készítek, így ha esetleg egy kicsit magasabb is az ára az alapanyagnak, akkor sem lesz nagyon drága az étel, viszont az eredmény összehasonlíthatatlan.
Szóval a cukorba belekerül a vaj, és visszateszem a tűzre. Hagyom, hogy a vaj és a cukor "egyneművé" váljon. Nem keverem, csak rázogatom, nehogy a cukor kikristályosodjon.
Ekkor egyenként, szépen mintára kirakva teszem bele az almát. Óvatosan, mert a cukor nagyon forró. Hagyom, hogy az alma megpárolódjon egy kicsit. Itt meg szoktam egy picit rázogatni az edényt, de csak annyira, hogy az almák még a helyükön maradjanak, de a karamell mindenhol érje őket.
Az almát kb. 5-6 percig kell párolni.
A kinyújtott vagy eleve nyújtott levelestésztából az edény méreténél kb. 1 cm-rel nagyobb kört vágok. Az edényt leveszem a tűzről és a tésztával befedem az almát. Miután a tészta egy kicsit nagyobb mint az edény, így a széleit be kell nyomkodni, hogy teljesen (még oldalról is) fedje az almát. Forró az edény, forró az alma, forró a cukor ezért segítség kell ennek műveletnek az elvégzéséhez (nem kéne ha igazi tatin-os edény lenne, de így kell). Én egy tompa végű kínai evőpálcikát hívok minden alkalommal segítségül.
A sütőt már korábban előmelegítem 190 C-ra.
Az edényt beteszem a sütőbe 25 percre. Akkor van kész mikor szép piros a tészta.
Fogok egy tányért az edény tetejére teszem, rászorítom és egy gyors, határozott mozdulattal megfordítom. Ekkor az alma a torta tetejére kerül.
Hát ennyi! Ugye milyen könnyű!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...