2010. március 28., vasárnap

murgh makhani


Ma az egyik ismerősömnek szülinapja van, és ezzel a kis indiai ebéddel kedveskedtem neki :)
A csirkét nagyobb kockákra vágom. Egy teáskanál citromléből, 2 összetört gerezd fokhagymából, 2 cm lereszelt gyömbérből, 1/2 teáskanál cayenne borsból marinádot készítek, amibe beleforgatom a csirkét és hagyom pihenni fél órát. Addig elkészítem a második marinádot.
Joghurtba belekeverek 1/2 tk garam masalát, 1/2 tk kurkumát, 1 tk őrölt római köményt. Ezt a keveréket a csirkéhez adom, letakarom és hűtőben hagyom pihenni 3-4 órát. Igazából este is be lehet tenni a pácba a csirkét és akkor reggel már nem kell ezzel foglalatoskodni, és csak ebéd előtt fél órával kell nekifogni az elkészítésnek.
Ha eltelt a pácolási idő, a sütőt előmelegítem 180 C-ra. A tepsibe egy sütőpapírt teszek, majd a csirkéket egyesével szépen elhelyezem rajta. Az előmelegített sütőben 12 percig sütöm, majd megfordítgatom a húsdarabokat és újabb 12 percig sütöm.
Közben elkészítem a rizst, simán sóval, nem teszek bele semmilyen más fűszert, hogy a hús fűszerezése maradjon a domináns.
Egy nagyobb serpenyőben 1,5 evőkanál sótlan vajat (eredetileg tisztított vajat ghít kellene használni, de én egyszerűen csak vajat használok) melegítek. Ebben megpirítom a fűszereket: 2 gerezd tört fokhagyma, 2 cm reszelt gyömbér, 1 cardamom mag összetörve, 2 szegfűszeg összetörve, 1 tk őrölt koriander, 1 tk garam masala, 1 tk kurkuma, 1 tk cayenne bors. Nem szabad, hogy megégjenek.
Amikor felcsap a fűszerek bódító illata, akkor van kész és mehet bele 275 ml paradicsompüré és egy evőkanál citromlé. Ismét hagyom egy pár percet rotyogni, majd beleteszem az elősütött csirke darabokat.
Elkeverem, hogy mindenhol befedje a finom szósz, és lassú tűzön hagyom főni egészen addig, míg a csirke el nem készül.
Az utolsó lépés mielőtt elkészülne az ebéd az, hogy öntök hozzá 100 ml sűrű tejszínt és 1 evőkanál vajat. Ezekkel még hagyom egyet rottyanni és kész is.
Rizzsel tálalom.
Lehetne hozzá naan kenyeret készíteni, de ehhez ma nem volt kedvem, így a könnyebb megoldást választottam, a rizst :) Naan-t majd legközelebb :)

/hát persze, hogy az új könyvemből van a recept :)/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...