2009. október 14., szerda

Itt a tél?


Remélem még nem teljesen, de a mai jeges szél kétségbeejtően előrejelzi azt, hogy talán nincs visszaút, és végérvényesen beköszönt a tél.
A másik dolog, ami azt jelzi, hogy tél van, az az, hogy megkívántam a töltött káposztát, ami köztudottan téli kaja :)
Ez, ugye ellentétben az eddigi viszonylag gyors kajáimtól, egy kicsit hosszabb ideig tart elkészíteni. Tudok ilyet is :)
Na szóval nem kell hozzá más, mint egy kiló tarja darálva, fél kiló füstölt ez-az, két kiló savanyú káposzta (szigorúan a piacról, kofától), egy egész fej haraszt, rizs és fűszerek.
Itt kell megkövetnem mindenkit, mert csalok, méghozzá nem is akármilyen nagyot a töltött káposzta elkészítésénél. A csalás abból áll, hogy egyszer mikor minden hozzávalót megvásároltam (gondoltam én) mindösszesen a rizs maradt ki belőle. Itthon csak gyors rizs volt és lusta voltam újra útnak indulni, ezért azt tettem a töltésbe. Jó lett és nem kellett szenvedni azzal, hogy pont félig főljön a rizs, hogy ne essen szét. Azóta rendszeresen használom mint ahogy most is :) (bocsi mindenkitől)
Tehát, a húst, a kockára vágott füstölt húsdarabokat, a rizst, a tojást, a dinsztelt hagymát összekeverem. Fűszerezem: só, bors, majoránna, kapor, kakukkfű, kömény, piros paprika. Míg előkészítem a többi dolgot, addig a keverék picit érik :)
A legnagyobb fazekat előkészítem, mert ugye a káposzta csak akkor jó, ha minél több van belőle :)
A fazekat bedörzsölöm fokhagymával. Az aljára teszek két evőkanál libazsírt. Sajna itt nincsenek kibúvók, meg "light" dolgok, itt csak a nagy igazi valóság van :)
Tehát libazsír. Erre megy a szálas káposzta egy része, amit előtte beáztattam vízbe, mert egy picit enyhíteni kell a savanyúságán, illetve a füstölt hús darabok. Most füstölt porcot és farkat vettem. Fűszerek, ugyanaz, mint a tölteléknél.
A harasztokat leválasztom a fejről, ketté vágom, kivágom a torzsát, és szépen becsomagolom a húskeveréket. Egy sorba lerakom a töltéseket, erre ismét szálas káposzta megy, füstölt hús és fűszerek .... ezt addig ismételem, amíg el nem fogy a töltés.
A tetejére mindig szálas káposzta megy, amit szintén megfűszerezek.
Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, fedő és mehet a gázra.
Nagyon lassú tűzöm rotyog hát legalább három órát, de az adag nagyságtól függően több is lehet.
Ez a mennyiség, amit most leírtam nagyjából kis töltésekből 50 db, nagyobb töltésekből 30 db jön ki. Ez a minimum mennyiség amivel érdemes elkezdeni, ha ennél kevesebb akkor nem lesz "testes" a káposzta. Ha valaki volt már régi típusú falusi lagzin, az tudja, hogy ott 200-300 db töltést készítenek. Na az az igazi, de ahhoz tömeg kell :) házi fogyasztásra ez az ideális. Igaz ugyan, hogy anyu nagynénje Mária napra, közel 100 darabot csinált mindig, ami majd egy napig főtt a sparhelton a nyári konyhában! Azt a látványt soha nem felejtem el! Sajna akkor még nem volt fényképezőgép, vagy ha volt is, talán olyan természetes volt a dolog, hogy nem ért meg egy képet, de hát ennek már több mint ..., óh hát nem is tudom valamikor a múlt század elején volt :)
Visszatérve az én káposztámhoz :) Miután 3-4 órát rotyogott szépen "szétszedem". Ez azt jelenti, hogy egy tálba kerül a szálas káposzta, egy másikba a töltések. Ha túl vékonyra sikerült a leve, ami nálam azt jelenti, hogy nem főtt el belőle elég és olyan vizesnek néz ki, akkor lehet egy gyenge habarással, vagy rántással sűríteni, de ez nem gyakran fordul elő.
Szépen visszarakom a káposztát, és a utána a töltéseket. Azonnal lehet enni, tejföllel vagy nélküle, kenyérrel vagy nélküle.
És ismét egy bizonyíték a télre. Amikor mindenki jól lakott, és ekkora mennyiség nem hűl ki egy csapásra, mehet ki az egész az erkélyre! :)
Hát ennyi! Jó étvágyat :)

/1 kg darált tarja, 1/2 kg füstölt hús, 750 g rizs, 1 nagy fej hagyma, 1 tojás, 2 kg szálas savanyú káposzta, 1 egész savanyú fej káposzta, só, bors, majoránna, kapor, kömény, kakukkfű, piros paprika, libazsír, 1 gerezd fokhagyma/

2 megjegyzés:

sedith írta...

Hmm, de ínycsiklandó! "Fel is kaptam a fejem", amikor megláttam, tényleg olyan télies étel! De amilyen ítéletidő tombol kinn, talál is.
Jól hangzik a recept, egyszer kiprbálom az általad leírt fűszerezéssel, mert nálunk teljesen másvalamivel "járja".
Ja, és a piaci, kofás káposztánál tudok jobbat: Lemész a pincébe és felhozod. :D Na bocs', ezt csak inkább viccnek szántam. :)

Poly írta...

Igazad van az lenne a legjobb, de sajna nincs itthon olyan pince, vagy megfelelő spájz ahol elállna a káposzta. Ezért választom a kofát, mert az olyan mintha házi lenne :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...