2009. október 29., csütörtök

Hagymakrémleves


Egy leves, amit nem lehet lefotózni :)
Valamelyik nap nézegettem a blogom, és rájöttem, hogy "leves" bejegyzés kicsit hiányos. Ezt a hiányosságot pótolni kell, így itt az első: a hagymakrémleves.
Talán lassabban készül el, mint ahogy azt elsőre gondolná az ember, de megéri a vesződséget.
A lábasban a vajat egészen barnulásig melegítem. A hagymát, amit szép vékonyra szeleteltem, beleteszem a lábasba. A hagymát lassú tűzön addig "pirítom", míg egyenletesen szép barna nem lesz, ez nem megy pillanatok alatt és figyelni is kell rá, mert nem égni kell a hagymának csak karamellizálódni.
Felöntöm fél deci fehér borral, és fél deci balzsamecettel. Ezzel a kis folyadékkal a lábas aljára tapadt barna pörköket felkaparom.
Itt egy olyan dolog jön, ami csalás egy kicsit, mert sajna nincs itthon csirke alaplé, ezért a leveskockához fordultam segítségért. Szóval felöntöm a levessel, és magasabbra veszem a gázt. Sózom, borsozom, teszek még bele kakukkfüvet, babérlevelet és petrezselymet.
Ismét lejjebb veszem a lángot és lassan főzöm, még egy órát. Közben a tetején képződő habot folyamatosan leszedem. Mikor megfőtt, az ízek már szépen összeértek, akkor a babérlevelet kiszedem belőle és botmixerrel vagy turmix segítségével krémesítem. Felöntöm tejszínnel és még forralok rajta egyet.
Ismét egy konyhai hiányosságra derült fény. Nincs olyan leveses tálkám, amit sütőbe tehetnék :) és miután manapság ritkán lehet kapni igazi bucit, maradt a hagyományos módszer.
Kiszedem a levest és a tetejére sajtot reszelek, amit gázégővel egy kicsit rápirítok. Nem olyan mintha sütőben sült volna, de megteszi. Van egy másik megoldás is, mikor a kenyérre teszem a sajtot és azt teszem sütőbe, majd a leves tetejére.
Sajna a kép nem adja vissza az illatot és az ízt :)

/8 kisebb fej hagyma, 10-15 dkg vaj, 1,5 l csirke leves, 0,5 dl fehér bor, 0,5 dl balzsamecet, só, bors, babérlevél, kakukkfű, petrezselyem, 0,5 l tejszín, sajt/

1 megjegyzés:

nokedlis írta...

még ha nem is lehet lefotózni rendesen, mégis ilyen szép lett:-) a sajt a tetején egy kis fantáziával szív-alakú.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...