2009. október 25., vasárnap

Sült libacomb


Valamilyen oknál fogva, mostanában a liba az egyik kedvencem, ami jó mert sok érdekes dolgot lehet belőle készíteni. A klasszikus mégis a sült libacomb :)
Nem nehéz elkészíteni, csak egy kicsit nagyobb előkészületet igényel. Mindig fontos a friss hús, mert sajna mirelitből nem ugyan az, vagy inkább, kicsit macerásabb. A baromfi üzletben általában csütörtökön érkezik friss liba, kacsa és miután azt terveztem, hogy a hétvégén libacomb lesz, így csütörtökön már korán meg is szereztem a hozzávalókat.
A libacombokat még aznap bedörzsöltem sóval, majorannával, borssal és a hűtőbe tettem letakarva.
Pénteken szépen lekapargattam a fűszereket a combról. Ez azért fontos, hogy a hosszú sütés alatt nehogy megégjen és megkeseredjen a fűszer, az éjszakai pihenő alatt szépen beleivódott a fűszerek zamata a húsba. Egy lapos tepsibe fektetem egymás mellé. Erre ráöntöm a korábban, a tepertő készítésénél kisült zsírt, úgy, hogy ellepje a combokat. Kb 130 C-on lassan 4-5 órán keresztül sütöm. Majd mikor kész szépen hagyom, hogy kihűljön az egész, és egy éjszakára még a hűtőbe kerül, vagy ha elég hideg van akkor a szabadba is ki lehet tenni. Így még egy kicsit érlelődik a zsírban a hús. Régebben a sült húst zsír alatt hetekig eltartották a kamrában.
Végül is tegnapra készült el a nagy mű, és mit mondjak megérte ráfordítani az előtte való két napon azt a pár óra előkészítést.
Az ebéd vagy vacsora napján a káposztát vékony szálakra vágom, és besózva félreteszem egy órára. Libazsíron az apróra vágott hagymát megdinsztelem, teszek rá egy evőkanál borecetet, egy teáskanál őrölt köményt, sót, borsot, 1 dl száraz fehérbort és 4 evőkanál cukrot. Erre rádobom a kicsavart káposztát, és fedő alatt elkezdem párolni. Egy idő után összeseik és könnyebb megkavarni, de óvatosan ne nagyon törjön. Mikor már puhul lehet utána ízesíteni. Ne legyen túl puha a káposzta, maradjon egy kicsit roppanós.
A burgonyát héjában felteszem sós vízben főzni. Mikor kész meghámozom és hasábokra vágva libazsíron megpirítom.
A libacombokat kiveszem a zsírból, egy kicsit lekaparom róla a fagyos zsírt és egy forró serpenyőbe szép, pirosra sütöm a bőrét. Ez a pár perc elég arra, hogy a hús teljesen átmelegedjen.
Hát így leírva, már egyértelműnek látszik, hogy ez nem egy könnyed ebéd vagy vacsora, fel kell készülni rá. Én vacsorára készítettem el. Felbontottunk mellé egy finom bort, ami elhagyhatatlan kelléke egy ilyen vacsorának :)

2 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Elindult a kacsa és liba szezon. Nálunk tegnap kacsa volt. Ezek a tipikus őszi téli ételek. Jaj imádom őket /sajnos/ ::)))))))))))

L.Krisztina írta...

Jaj bocsi a kép meg igen guszta::)))))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...