2010. március 30., kedd

Lasagne padlizsánnal és spenóttal

Még mindig nem saját készítésű tésztából, de ismét itt egy lasagne variáció. Nagyon szép padlizsánt kaptam a piacon és hazafelé megszületett a döntés. Lasagne lesz belőle. Aztán még beszaladtam a zöldségeshez tanyasi tojásért és ott meg friss spenótot láttam. Az is hazajött velem. Így lett padlizsános-spenótos a lasagne :)


A padlizsánt hasonlóan készítem el mint a bolognai szósz. Legelőször a padlizsánt vágom kb. 1 cm-es kockákra, és megsózva hagyom egy kicsit pihenni. Ez azért fontos, hogy az esetleges keserű ízt a só segítségével távozzon, és ne rontsa el az ételt. Mielőtt az ételbe kerül egy kicsit megnyomkodom, hogy a kesernyés lé távozzon belőle.
Egy szál répát lereszelek, és az apróra vágott lila hagymával puhára dinsztelem. Oregánót, sót, frissen őrölt borsot, egy babérlevelet és 2 gerezd tört fokhagymát teszek bele. Mikor már illata van az ételnek, akkor teszem bele a kicsavart padlizsánt. Egy kicsit hagyom főni, majd mehet bele a paradicsomszósz. Én a legtöbb esetben teszek 1-2 teáskanál cukrot a paradicsomhoz, mert túl savas és egy szósz mindig másként viselkedik, mint a friss paradicsom. A készen kapható szószból nem fő ki a savassága, ellentétben a friss paradicsomból.
1 dl bort öntök hozzá. Nem véletlenül nem írtam oda, hogy fehér vagy vörös, mert szinte teljesen mindegy. Már próbáltam ezzel is, azzal is, mind a kettő tökéletes. Természetes, hogy érezhető a különbség, de az étel mind a két esetben szenzációs lesz a bortól.
Fedő alatt, lassú tűzön hagyom, hogy a padlizsán megfőjön. Amíg fő, elkészítem a spenótot. Alaposan meg kell mosni a friss spenótot, ha az ember nem szeretné, hogy a homok ropogjon a foga alatt evéskor :) Durvára vágom, nem szeretem ha szinte darált a spenót. Olíva olajon megfuttatom a 2 gerezd szeletelt foghagymát, sózom oregánót, bazsalikomot szórok rá és csak mikor átmelegedett, életre kelt egy kicsit a szárított fűszer, akkor teszem bele a spenótot. 1-2 perc alatt összefonnyad, és pillanatok alatt megfő.
Mikorra kész a spenót, addigra megfő a padlizsán is. Utolsó mozzanatként teszek hozzá egy kevés tejszínt. Átforralom és kész is.
25 g vajat felolvasztok, amihez 25 g lisztet adok és világos rántást készítek belőle. 300 ml tejet kimérek. Lassan, hogy ne csomósodjon be hozzáöntöm a tejet. Pici habverővel akadályozom meg a csomók kialakulását. Szépen lassan sűrű szósszá főzöm. Olyan állagúnak kell lenni a szósznak, hogy a kanál domború oldaláról ne cseppenjen le. Leveszem a tűzről, fűszerezem szerecsendióval és egy kevés sóval. És egy maréknyi reszelt sajtot keverek el benne.
Innen már pofon egyszerű. Rétegezem. Szépen sorban, egymás után. A tetejére besamel mártás, majd arra sajt kerül és mehet a 225 C-ra előmelegített sütőbe.
30-35 perc alatt szép pirosra, készre sül.
Azt mondják, hogy az olasz gyerekek megkérdezik a mamát, hogy mi történt az étellel, ha szétcsúszik a lasagne a tányéron. Ügyes voltam, nem csúszott szét :)

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...