2010. november 8., hétfő

Dal - sárgaborsóból


Vörös lencse, csicseriborsó, de olyat, hogy sárgaborsó dal még nem hallottam. Viszont nagyon finom.
Hasonló íze van, mint a csicseriborsónak, mégis kicsit más. Megszoktuk, hogy sárgaborsó egy fűszeres, borsos, pici szalonnapörccel készített egytálétel, de így most más.
Bár kicsit kevertem a nemzeteket, mert naan-t nem volt kedvem sütni, így egyszerűen egy kis kenyeret kentem meg egy kevés fokhagymás olíva olajjal, be a sütőbe és ez lett a "köret". :)
Egy tál langyos vízben megmosom a sárgaborsót, kicsit állni is hagyom, ezt két dolog miatt. Először is minél jobban leázzon róla az esetleges szennyeződés, másrészt pedig egy kicsit dagad is, amitől könnyebb lesz főzni.
Egy fej kisebb hagymát apróra vágok és olajon üvegesre párolom. Mikor már majdnem kész ekkor jönnek a fűszerek: kurkuma, garam masala, római kömény, gyömbér, só és cayenne bors. A forró zsiradékban (legyen ez olaj, vagy tisztított vaj) a fűszerek íze felerősödik.
Erre jön rá a sárgaborsó, és egy kevés víz. Hagyom átmelegedni a vizet, és fokozatosan adagolom hozzá a többit. Amikor a teljes mennyiség benne van, akkor fedő és jó háromnegyed óra főzés.
Bár a dal, egy "darabos" étel, én jobban szeretem pürésítve. Mikor már puha a borsó, botmixerrel turmixolom, de nem teljesen krémesre, csak kevésbé darabosra :) S bár akkor lenne igazán indiai, ha kókusztejjel hígítanám, de a krémes tejföl is remek szolgálatot tesz.
Ilyenkor még megkóstolom, és ha fontos után fűszerezem, és forralok rajta még egyet.
Tálaláskor megszórom egy kis petrezselyemmel és pár csepp szezám olajat csepegtetett rá.

/hozzávalók: 250 g sárgaborsó, egy kis fej hagyma, 1 l víz, 1,75 dl tejföl, garam masala, római kömény, gyömbér, kurkuma, cayenne bors, só)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...