2010. november 20., szombat

Narancsos keksz Karácsonyra


Szeretem az egyszerű, finom dolgokat, na, de ez azért már túlzás. Sajnos megtaláltam az "abbahagyhatatlan" kekszet. Már ott indul az őrület, mikor átmelegszik a tészta a sütőben és az egész lakást bejárja a vaníliás-narancsos illat. Egy hibája azért van! Mielőtt nekieshetne az ember, ki kell hűlnie a tepsiben, mert különben "szétesik", ez a pár perc a legnehezebb :)
A 115 g vajat habosra keverem 200 g cukorral. Ebbe a keverékbe teszem az egész tojást, egy csipet vaníliás sót és az egy teáskanál narancskivonatot. A lisztbe egy teáskanál sütőport keverek, és átszitálom, majd adagonként keverem a vajas masszához.
Ekkor a "meleg" vajtól, még kicsit puha tészta, ezért kettéosztom, és folpackba tekerem a két részt, úgy, hogy hengert kapjak. Legalább egy órára a fagyasztóba teszem, hogy könnyebb legyen kezelni.
Mikor eléggé szilárd a tészta, éles késsel kisebb darabokra vágom, és a kis korongokat, a sütőpapíros tepsibe teszem. Egyre vigyázni kell, mert a sütőben a vajas tészta "terül", ezért előrelátóan, nagyobb távolságot kell hagyni a korongok között :) Én az elsőnél beleszaladtam ebbe a hibába, bár meg lehetett enni :), de azért szebb a keksz, ha formás.
A kekszek tetejét különböző dologgal lehet csinosabbá tenni, dió, mazsola, kandírozott narancs-szelet, vagy mint ebben az esetben szeletelt mandula.
Az előre melegített 170 C-os sütőben 5 percig sütöm, majd fordítok egyet a tepsin. Ez furcsa, nagyon régen nem csináltam ilyet, mert a sütőm nagyon szépen egyenletesen süt, és mégis ez a kis vacak olyan érzékeny, hogy kell egyet fordítani rajta. Fordítás után még 5 percig sül, és gyönyörű aranybarna lesz.
Hagyni kell a tepsiben kihűlni. Sokáig eltart, egy-két héttel karácsony előtt is el lehet készíteni, és egy fém dobozban tárolni. A karácsonyi variációhoz, lehet egy kevés mézeskalács fűszert keverni.

Hozzávalók: /175 g liszt, 1 tk sütőpor, 1/2 tk vaníliás só, 115 g vaj, 200 g cukor, 1 egész tojás, 1 tk narancs-kivonat; 170 C-os sütő, 2 x 5 perc sütési idő/

4 megjegyzés:

Icus írta...

De jó kis recept. Narancskivonatot hol tudok venni?

Poly írta...

Köszönöm, a Culinaris-ban lehet kapni.

Icus írta...

Köszönöm a gyors választ.

Unknown írta...

Nagyon klassz kis recept!
A 200 gr cukor nem sok? Nem lesznagyon édes? Ha kevesebbet teszek bele, akkor is működik a recept?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...