2010. november 25., csütörtök

Paradicsomleves cantuccival :)

Bár lassan döngetnek a mínuszok, de a szobába beáradó ragyogó napsütés, mégis azt az érzetet kelti, hogy kint dühöng a hőség :)
Ez a kis nyáridézés természetesen az ember hangulatát is felvidítja, és valami nyári ízre vágyik. Erre legjobb módszer ugye, egy mediterrán jellegű étel. Sajnos a nyáron elrakott paradicsomlevem már elfogyott, de egy kis csalással tökéletes paradicsomlevest lehet kreálni :)


Legjobban, a Lidl-ben kapható paradicsomszószt szeretem. Kellőképpen sűrű és "semleges" ízű, csak tisztán a paradicsomot lehet érezni rajta, ezért "formálható" a klasszikus édes-zelleres, vagy savanykás-bazsalikomos íz felé.
Most a savanykás-bazsalikomos változat készült, mert az illik a napsütéshez és a reggel sütött cantucci-hoz.
Egy kicsi fej salotta hagymát olíva olajon megfuttatok. Ráöntöm a paradicsomszószt, sózom, és hagyom, hogy a hagyma szétfőjön. Egy kevéske cukrot ebbe is szoktam tenni, de csak annyit, hogy ne vigye el a paradicsom savanykás ízét. Mikor kész átpasszírozom, hogy a hagyma egyneművé váljék a levessel. Ekkor még visszamegy a gázra. Egy marék (ezért lehet marék, mert lefagyasztottam a nyáron egy jó adagot belőle) bazsalikommal átforralom. Így megmarad a friss nyárias íz :)
A mediterrán levesbe általában rizst szoktak tenni betétként, de én személy szerint jobban szeretem a nokedlit. Egy tojássárgájából csinálom, egy kis só, liszt hozzáadásával és beleszaggatom a levesbe. Kész is a mű!
A cantucci ugye egy ropogós, édes keksz alapesetben, de végre sikerült kikísérleteznem a saját sós változatomat :)
A tojásokat, a sajtot, a fűszereket, az apróra vágott olajbogyót, az olajat és szárított paradicsomot összekeverem. Ehhez apránként keverem a sütőporos lisztet. Ez egy darabig megy fakanállal, de egy idő után gyúró deszkára kell tenni, mert állagra kicsit sűrűbb, gyúrhatóbb, mint az édes cantucci tésztája.
Rudat készítek belőle, amit egy kicsit ellapítok, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és mehet is 25 percre, a 180 C-os sütőbe.
Ugyan úgy, mint az édes változatnál 25 perc elteltével kiveszem a sütőből, és pár perc hűlés után, ferdén felszeletelem. Már így, szeletelve teszem vissza a sütőbe, újabb 20 percre, de 10 perc után fordítok a kekszeken, hogy mind a két oldaluk egyenletesen szép, aranybarna legyen.
A leves cantuccival, mennyei!

/Leves: 1 kis fej hagyma, 1 doboz paradicsomszósz, 1 ek cukor, 1 marék bazsalikom, só;
Cantucci: 300 g liszt, 175 g sajt, 150 g olajbogyó, 50 g szárított paradicsom, 2 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 tk sütőpor, 1 tk bazsalikom, 1 tk oregano, 1 ek olíva olaj, só/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...