2013. január 17., csütörtök

Gombával töltött palacsinta


Egy supermarket átnevezése előtt, kiárusításon vettem ezeket a cuki edénykéket. Mindegyiknek teteje is van, és pont egy előételnyi vagy desszertnyi adag fér el benne.
Ez az étel a húsos palacsinta egy vega változata, mert Zsófit még mindig nem igazán sikerült rávenni a húsevésre (na nem mintha annyira erőltetném).

Hozzávalók 4 főre: 
a palacsintához:
- 3 tojás
- 1 bögre liszt (2,5 dl) 
- 1 bögre tej 
- 5 dkg vaj
a gombaraguhoz:
- 1/2 kg gomba
- 1 fej hagyma
- só, bors, kakukkfű, paprika, paradicsompüré
- 2 pohár tejföl
- 20 dkg sajt

A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverem, és hagyom állni legalább fél órát, addig elkészítem a ragut. 
A gombár pucolom és szeletelem. Olíva olajon a hagymát megdinsztelem és hozzáteszem a gombát. Már ekkor sózom, hogy még hamarabb kiengedje a levét, mert azt teljesen el kell főzni. Ha elfőtt a "víz" róla, leveszem a tűzről, megszórom paprikával, kb. egy evőkanál paradicsom pürét teszek hozzá és ráöntöm az egyik tejföl felét. Fűszerezem kakukkfűvel, friss kakukkfűvel, mert egészen más az íze, mint a szárítotté és még télen a legcudarabb időjárási viszonyokat is kibírja, egy cserépben, az erkélyen. Szerencsére nem olyan, mint a bazsalikom, ami már egy hűvösebb őszi szellő esetén beadja a kulcsot :)
Mehet vissza tűzre, egyet forr és kész is.
A palacsintákat kisütöm. Ebből az adagból 11-13 palacsinta lesz. 
A ragu kb. egy harmadát turmixba teszem és a tejföl másik felével elturmixolom. 
A palacsintákat megtöltöm és vagy egy tálba, vagy így egyesével tálkákba teszem. Ha kész, nyakon öntöm a turmixolt gombával és a tetejére sajtot szórok.
Sütőbe rakom és szép pirosra sütöm. A másik pohár tejföl a tálaláshoz kell :)
Gyors, finom és laktató!
Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Finom lehet, vittem a receptet! :)

Poly írta...

Jó étvágyat hozzá :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...