2010. november 8., hétfő

Somlói, ahogy én csinálom


A somlói tegnap készült, de csak ma fotóztam, mert a blogírás nem mehet a minőség rovására. Egy éjszakát a somlóinak érnie kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a harmónia.
Nem túl gyakran csinálom, mert egy kicsit macerás, pepecselős elkészíteni.
Első lépésként megsütöm a két piskótát. Az egyik sima fehér, a másik csokis. Nagyon egyszerű piskótát szoktam csinálni, nem azt az ezer tojásos változatot, hanem egy könnyebb (nem utolsó sorban gazdaságosabb) változatot.
A tojásokat, a cukorral és a tejföllel elkeverem, és lassan adagolom hozzá a sütőporos lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és 180 C-os sütőben kb. 40 percig sütöm. A kakaós, ugyanígy készül, csak ahhoz kell 3 ek kakaópor.
Most jönne egy kis pihenés, amíg a tészta kihűl, de nincs megállás.
Egy kis tálkába rumot öntök, amibe beáztatom a mazsolát, a diót pedig megpirítom.
A krém egyszerű főzött vaníliás puding krém. És a tetejére csokiöntet. A pudingot a tasakon feltüntetett módon kell elkészíteni, ezt nem is írom le. A csokikrémet pedig a hagyományos, nagymama-féle módon. 10 dkg cukrot, 10 dkg vajjal gőz felett addig melegítem, amíg a cukor teljesen felolvad. Ha kész leveszem a gőzről, hozzáteszem a 3 evőkanál kakaóport és az egy evőkanál hideg tejet. Alaposan elkeverem, és kész is.
Egy kis tálkába elkészítek még egy kevés tejet, amibe rumot öntök.
Van egy pont akkora jénai tálam, mint a tepsim, így nem kell szabni a piskótát. A piskótákat két lapra vágom, és az egyik kakaós piskótát az aljára teszem. Szépen kiskanállal meglocsolom a rumos tejjel.
Erre jön rá a vanília puding, a mazsola és a dió. Minden egyes réteget meg szoktam locsolni egy kevés csokiöntettel. A második lap sima piskóta, meglocsolom rumos tejjel, és újra a töltelék, és szépen egymás után a rétegek. A tetejét ugyanúgy elkészítem, a rumos tejjel, a pudinggal, mazsolával és dióval, annyi különbséggel, hogy ezt a réteget már teljesen befedem a csokikrémmel.
Egy éjszaka a hűtőben, vagy a hűvös kamrában és másnap tálalható.
Természetesen, tejszínhabbal.

/piskóta: 2 tojás, 12 ek cukor, 15 ek liszt, 2 tk sütőpor, 1 dl tejföl;
csokiöntet: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek kakaópor, 1 ek hideg tej;
puding: 2 tasak vaníliás puding por, 1 liter tej, 4 ek cukor;
15 dkg dió, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, 1 dl tej/

2 megjegyzés:

Ami írta...

Imádom! :) Nagyon guszta!

Citromhab írta...

Nagyon jól néz ki és az is tetszik, hogy nem hagyományos módon, kör alakban van tálalva:-)).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...