2012. január 22., vasárnap

Citromos csirke keleti fűszerekkel


Van egy ismerősöm, aki, ha lehet mindenbe beleköt, az élő fa sem marad ki a szórásból. Ő szokta sokat emlegetni, hogy nem szereti, ezt vagy azt a "sztár" szakácsot, mert "lop". Innen-onnan lenyúlja a recepteket és azokat használja. (zárójelben jegyezném, meg, hogy ő is blogot ír??)
Felmerül a kérdés, hogy mi az eredeti recept ötlet. Talán nincs is ilyen. Talán, csak olyan van, amit egy kicsit a saját szánk íze szerint átalakítottunk és ezért szereti a család, vagy szeretik a barátok. 
Ez a csirke is olyan, amit természetesen nem én találtam ki, hanem láttam egy műsorban, gyorsan levéstem és most előkerült. Nem egészen úgy készült el, ahogyan a recept írta, mert a saját gondolatomat is beletettem, illetve kivetem belőle azt, amit annyira nem szeretek. Szóval, ha azt vesszük ez egy eredeti recept, mégis "lopott".
Na, de térjünk vissza a recepthez. 

Hozzávalók 4 főre: 
4 csirkecomb
1 citrom
2 dl tejszín
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, kurkuma, római kömény, mustárpor, cayenne bors, 
olíva olaj,petrezselyem

Mozsárban összetöröm, a fokhagymát, a fűszerekkel (só, bors, kurkuma, római kömény, mustárpor, cayenne bors), egy kevés olíva olajjal. A csirke combokat ketté vágom, és alaposan belemasszírozom az elkészült pácot. 
Hagyom pihenni. Előző este is el lehet készíteni, akkor még jobban átjárja az íz, de ha csak egy-két órával előtte bepácoljuk a csirkéket, akkor sincs gond. 
Hagymát apróra vágom, és olíva olajon, egy pici só társaságában, megdinsztelem. 
Beleteszem a csirkét, a pác összes, apró darabkáját is belekaparom az edénybe. A feldarabolt citromot hozzárakom és felengedem kevés vízzel. 
Fedő alatt, hagyom a csirkét puhára főni, közben elkészítem a köretet. Hagyományosan, ha már indiai a vonal, akkor rizs lenne, de én ma felrúgva a hagyományokat, krumplipürét készítettem hozzá :)
Amikor kész a csirke, kiszedem a serpenyőből és a szaftot, hagyom egy kicsit elfőni. Mikor kb. a felére főtt, akkor leveszem a tűzről és hozzáöntöm a tejszínt, majd visszatéve bele a csirkéket rottyantok rajta egyet.
A petrezselymet jelen esetben csak díszítésnek használtam :)
Üde, mégis melengető étel, egy januári, havas vasárnapon :)

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Finom és guszta az étel, de keleti fűszernek csak a kurkumát mondanám.

Poly írta...

Ezek szerint érezni rajta a bizonytalanságot, mármint a névadással kapcsolatban :) Az összhatás keleties jellegű, és ezért kapta ezt a nevet, lehet átjavítom :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...