2009. december 29., kedd

Burgonya "rizottó"

A Karácsonynak olyan hirtelen vége lett, hogy szinte észre sem vettem, hogy lett volna. Bár ami azt illeti gyomortájékon van némi telítettség és ez mindenképpen az jelzi, hogy embert próbáló kajamennyiséget sikerült elfogyasztani az elmúlt pár napban :)
Arról nem is beszélve, hogy szinte ki sem jöttünk a konyhából, kivéve a családlátogatós, ebédelős időszakot, ami természetesen az evésről szólt az ajándékok mellett.


Már nagyjából elfogytak a maradékok, illetve, ami maradt az bekerült a mélyhűtőbe, mert azért a karácsonyi menüt is meg lehet egyszer unni :)
És ismét a konyhában! Lazábbra véve a dolgot ma már csak valami egészen egyszerűt készítettem, méghozzá Burgonya "rizottót". Kicsit furcsa elnevezés, de mégis csak jobb, mint a "Burgonyattó" :)
Az elkészítési módja megfelel a hagyományos rizottóénak. Na nem azzal, amit valamelyik nap találtam egy szakácstanuló könyvében "rizottó" címszó alatt.
Erre most ki kell térnem egy kicsit, mert hiába várunk gasztronómiai csodákat bármely étteremben, ha a szakácstanulók ezt tanulják. Szó szerint idézem: "A megtisztított, megmosott gombát, szárnyasmájat egyforma kockákra vágjuk. Forró étolajban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát és a májat, és hirtelen erős tűzön lepirítjuk. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, sózzuk és majorannával, törött fekete borssal fűszerezzük. /és most jön a java/ Összekeverjük az elkészített párolt rizzsel, ..." Hát egy csoda! Azt hiszem semmilyen magyarázatot nem igényel a fenti idézet, mindenki tegye a megfelelő "polcra" és elmélkedjen, hogy miért várunk csodákat? Kedves olvasók, kedves blog írók, ti miért nem így készítitek a rizottót? :)
Na, de térjünk vissza a fotóhoz :)
Sárga burgonyát használok hozzá, mert az "nem esik szét". Alaposan megmosom, mert héjával együtt kell a burgonyát apró darabokra vágni. A szárított erdei gombát forró vízbe teszem, hogy egy kicsit megszívja magát.
A hagymát szintén nagyon apróra vágom, és forró olíva olajban megdinsztelem. Rádobom a burgonyakockákat. Egy párszor átforgatom, hogy átmelegedjen a burgonya, majd felöntöm 1 dl fehérborral. Kevergetem addig míg a bort fel nem veszi a burgonya. Miután alaplevem most sem volt, mint ez már olyan gyakran előfordult, most is segítséget hívtam. Nem, tévedés, most nem a jól bevált leveskocka sietett a segítségemre, hanem a szárított gomba leve. Remek dolog, mikor egy étel kettő az egyben, használom a gombát és az értékes levét sem öntöm ki, hanem ezzel öntöm fel a burgonyát.
A burgonyára dobom az apróra vágott gombát.
Ugyan úgy, mint a rizottónál, folyamatosan adagolom a krumplihoz a levet, mert így lesz krémes állagú. Időközben sózom, borsozom, fűszerezem még bazsalikommal és oregánóval.
Egy különbség azonban mégis van, a burgonyát, annak ellenére, hogy ez nem az a széteső típus, nem lehet vadul kavargatni, csak finoman, inkább ide-oda mozgatni.
Addig öntögetem rá a gomba levet, amíg a burgonya meg nem fő teljesen. Időközben, mikor már majdnem kész a krumpli belereszelek egy gerezd fokhagymát.
Mikor kész a burgonya, jöhetnek a szokásos műveletek. Leveszem a tűzről, egy kis vajat dobok hozzá, elkeverem, majd jöhet a parmezán és a petrezselyem.
Szépen formába rakom, a tetejére reszelek pici szarvasgombát, hogy jó illata legyen és szórok rá frissen aprított petrezselymet.
Egy kevés friss salátával tálalom. A saláta paradicsom, uborka, olíva olaj, balzsamecet, só.
Könnyű, egyszerű, gyors étel és NAGYON FINOM!!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...