2009. december 11., péntek

Avokádó koktél

Nagy volt a szünet, de sajnos sok minden jött közbe és mindennek a blogírás esett áldozatul.
Már nyakunkon a karácsony és illendő egy-két ötletel hozzájárulni a karácsonyi készülődéshez. Idén nálunk a karácsonyi menü minden hagyományt mellőz. Új ízek, új tájak (karácsonyhoz képest) ételei fogják a karácsonyi asztalt díszíteni mindannyiunk örömére.
Természetesen most is, mint az elmúlt évben mindent előre megfőzök és kipróbálom, hogy ne csalódjanak a családtagok, és én se Szent Este essek pánikba, hogy nem úgy sikerült, ahogy gondoltam :)


A előétel avokádó koktél lesz. Ez egy nagyon egyszerű egy kicsit a rák koktélra hajazó előétel, csak egy picit változtattam rajta.
Az avokádót apró kockára vágom és egy tálba teszem, amibe majd keverni fogom. Nagyon fontos, hogy azonnal meg kell locsolni lime lével, hogy ne barnuljon az avokádó húsa.
A surimit vékony szeletekre vágom, és az avokádóhoz teszem, óvatosan összekeverem.
A szószhoz házi majonézt készítek és ízesítem. A majonézt kivéve, mert abból 5 evőkanál kell, mindenből egy kiskanálnyi mennyiség kell: paradicsom püré, osztriga szósz, rizsecet, lime leve, tejföl. Alaposan elkeverem és jöhet a petrezselyem, a só és egy nagyon pici barna cukor.
Nem keverem össze a szósszal az avokádót, mert jobban mutat, ha csak a tetejére kanalazok belőle és szépen látszanak a hozzávalók.
Tálaláshoz, stílusosan pezsgős poharat használok. Először az avokádós keverékből teszek bele, majd egy csavarásnyi lime, majd a szósz, de úgy, hogy ne lepje el az egészet, mert nagyon jól mutat az avokádó. A tetejére pedig egy jó pár hosszabb lime héj csíkot teszek. Pirítóssal, fantasztikus.
Valószínű, hogy karácsonyra veszek hozzá pici garnélát, de még nem biztos, mert surimivel is tökéletes :)

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Én is arra készülök, hogy felhagyok a hagyományokkal. Ez nekem "halas", de az avokádó nálam is szerepel a listán, és remek ötlet ilyen szép pohárban tálalni!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...