2010. január 17., vasárnap

Hagymás cipó

Már megint kenyér :)
Még van a tarsolyomban remélem nem lesz unalma, majd tartok egy kis szünetet :) de most még jöjjön a mai próbálkozás.


Ez egy sima fehér kenyér, hagymával ízesítve. Most írhatnám azt, hogy bármilyen ízesítéssel jó, de nem hinném, hogy az ízéhez például menne a szárított paradicsom vagy az olíva bogyó. Talán valami zöld fűszer, mint rozmaring vagy kakukkfű, de ezt még ki kell próbálni.
400 g lisztet bedagasztok 1/2 ek sóval, 30 g vízben futtatott élesztővel, 60 g olvasztott vajjal, és 250 ml meleg vízzel.
A kelesztő tál aljába lisztet szórok és beleteszem a tésztát nagyjából egy órára.
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem, de ne nagyon piruljon meg, hagyom teljesen kihűlni, bár az egy óra alatt amíg a tészta kel addig alaposan kihűl.
A tésztát vissza teszem a dagasztógépbe, és beleteszem a dinsztelt hagymát. Alaposan átdagasztom.
Az egynegyedét gombóccá formálom, a háromnegyedét pedig cipóvá. A cipó közepébe ököllel egy mélyedést csinálok, amibe beleteszem a másik adag tésztagombócot. Így teszem vissza a tálba, és tovább kelesztem. Én most két órát pihentettem, mert akkorra érte el a számomra megfelelő állagot. Valószínű az olajos hagyma egy kicsit késlelteti a tészta kelését.
Bemelegítem a sütőt 230 C-ra, úgy hogy a sütőlap amin a cipó sülni fog az is melegszik együtt a sütővel.
A sütőpapírra lisztet szórok, majd a cipó tetejét is megszórom liszttel. Bevagdosom az alsó és a felső részét is.
30 perc alatt szép pirosra sütöm.
Szép lett, ugye?

/400 g kenyér liszt, 30 g friss élesztő, 1/2 tk só, 60 g olvasztott vaj, 250 ml meleg víz, 1 fej hagyma, 2 ek olaj/

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Milyen finom, édes lehet a hagymától! Pazar!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...