2010. február 23., kedd

Bocuse d'Or Magyarország 1.

Már több, mint 20 éve rendezik meg a világ legnagyobb szabású és legnagyobb tekintélyű szakmai versenyét a Bocuse d'Or-t, Lyon-ban.
A verseny névadója Paul Bocuse korunk egyik legnagyobb szakácsikonja, aki 32 évesen szerezte meg az első Michelin csillagját és azóta pályája egyenesen haladt odáig, hogy 1989-ben megkapta a Gault & Millau-tól az Évszázad Konyhafőnöke címet.
2010. február 21-22-én zajlott a magyarországi elődöntő. Az itt nyertesnek kihirdetett versenyző részt vesz a 2010. június 7-8-án tartandó Genfi Bocuse d'Or Europe versenyen, ahol 20 európai ország képviselteti magát. Innen a legjobb 12 jut tovább a Lyon-i döntőbe, amit 2011 januárjában tartanak.

A résztvevők: a CHEF minden esetben minimum 23 éves, a segítője a COMMIS pedig maximum 22 éves lehet. Van még egy szereplője a versenynek, aki itt már nem aktív résztvevő a COACH, a tréner, ő a verseny alatt már nem léphet a konyha területére.

A helyszín: egy 18 m2-es, mindennel felszerelt konyha, melynek egyik oldala a közönség felé nyitott, így minden a közönség és a zsűri szeme előtt történik. A konyhára a versenyzőkön kívül csak a COMMITTÉE teheti be a lábát, aki a konyha tisztaságára, a munkára és a higiéniára ügyel és természetesen pontoz.

A pontok: Minden zsűritag különböző kritériumok alapján pontoz. Az összpontszám 60 pont, melyből 40 az ízre, állagra, harmóniára, 20 pedig a prezentációra kapnak a versenyzők. Ehhez jön még a committée által adható 20 pont.

A feladat: egy halas és egy borjú tálat kell készítenie minden versenyzőnek, mindösszesen 5 óra 35 perc alatt. Ekkor kell feltálalniuk az első fogást, majd 10 percenként követik egymást a versenyzők. A halas tálat követően 35 perc múlva kell a második fogást tálalni. A 12 fős zsűri először a bemutató display-t tekinti meg, melyen szépen elrendezve található a menü, melyet a versenyzők hosszú-hosszú hónapok óta formálnak, alakítanak olyanná, hogy megállja a helyét egy ilyen megmérettetésen. A display-en mértani pontossággal helyezik el a jobbnál jobb étkeket.

A chef ez első tányért feltálalja, majd a segítők folytatják a tálalást és így mindegyik zsűritag elé kerül a versenymunkából. A tányérnál is fontos, hogy minden mértanilag meghatározott helyre kerüljön. (Itt tennék egy pici megjegyzést, amit, miután messze volt egy kicsit a zsúri asztal, először nem vettem észre. Az tűnt fel, hogy a svéd Bocuse d'Or Akadémia elnöke Sven Gunnar Svensson, szinte minden tálalásnál rázta valamiért a fejét, picit bosszúsan. Sikerült elkapnom a pillantását egyik tányérnál és akkor jöttem rá, hogy nem egyformák a tányérok és ezt neheztelte.)

Kóstolás, pontozás, új display, új tányér, kóstolás, pontozás, .... és így tovább.
Kóstoltak külön-külön minden egyes falatot, kóstolták a mártást külön, együtt, majd megint külön ... és így tovább :)
Bár a kommentátor azt mondta, hogy a zsűri arcáról nem lehet leolvasni a véleményüket. Hát a jót biztos, hogy nem. Ha valami ízlett nekik akkor póker arccal kóstolnak, viszont, ha nem ízlik akkor az azért átjön :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...