2010. február 14., vasárnap

Csirke szezámos ceruzababbal


Egy kicsit összefutnak mostanában a napok és a főzésre, evésre nem marad igazán idő. Nem azt mondom, hogy ne főznék, csak nem olyan dolgokat amelyek méltók lennének egy bloghoz. Egy-két pillanatok alatt elkészíthető ebéd vagy vacsora lassan már unalmassá váló alapanyagokból, nem hiszem, hogy bárkit érdekelnének.
Ezt a receptet csak azért teszem fel, hogy bizonyítsam az állításomat. Egy csirkecomb, némi rizzsel és ceruzababbal egyike az ilyen összedobott ebédeknek.
A csirkecomb mindkét oldalát egészen csekély mennyiségű napraforgó olajon megpirítom, serpenyőben, majd jöhet a fűszerezés. Ez lehet egyszerűen csak só és bors, de lehet variálni, attól függően, hogy olaszos, franciás vagy esetleg keleti ízeket szeretnénk enni. A képen látható csirkén csak só és bors van, mert nem szerettem volna, ha elveszi a hangsúlyt a babtól.
Miután kész a fűszerezés, visszateszem a serpenyőbe, másfél órára beteszem a sütőbe és nem túl magas hőfokon (kb. 170 C) szép pirosra sütöm.
Közben elkészítem a rizst, a szokásos módon, csak sóval ízesítve, hogy hátteret adjon az ételnek, igazi köret legyen ne "főétel".
A cerozababot most fedeztem fel. Vidéken vagyunk ugye, ezért esélytelen, hogy piacon frisset vegyek, de lehet kapni fagyasztva. A wokban kevés napraforgó olajat felforrósítok, és beleteszem a babot. Egy kicsit lassan készül el és soha nem lesz teljesen puha, mindig roppanós marad, de így a finom.
Picit sózom, és mikor már majdnem kész szórok rá annyi szezámmagot, hogy jól nézzen ki. Tudom ez nem kifejezetten pontos mértékegység :)
Hagyom, hogy piruljon a szezámmag egy kicsit, majd egy evőkanál szezám olajjal meglocsolom. A szezámmag és az olaj együtt fenséges ízt ad az ételnek.
Mint mondtam nem túl bonyolult és nem kell vele sokat a konyhában tölteni, mégis fantasztikus ebéd kerekedik belőle.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...