2010. február 21., vasárnap

Szedres pite


Nyár óta pislog a szeder a mélyhűtőből rám, de egészen mostanáig várnia kellett arra, hogy kellemes perceket szerezzen nekünk.
Egy nagyon egyszerű, de annál tökéletesebb desszert kerekedett belőle.
Egy egyszerű tésztát készítek: 60 g liszt, 30 g kukorica liszt, 1 ek cukor, 1/2 tk vaníliás só, 50 g vaj, 15 g margarin és 1 ek hideg víz keverékéből.
Gombócot gyúrok belőle és folpackba csomagolva a hűtőbe teszem, úgy egy órára.
A szedret kiolvasztom.
Az egy óra eltelte után fogom a tésztát és négy egyforma darabra vágom. A nyújtódeszkára egy a majd a sütésnél használandó papírt teszek és mindegyik gombócból egy-egy kört nyújtok. Azért használom már nyújtásnál a sütőpapírt, mert így könnyebb a tepsibe tenni.
A körök közepébe teszek egy pár szeder szemet úgy, hogy viszonylag nagy hely maradjon a szeder és a tészta széle között.
A tészta szélét megkenem vízzel és "feltekerem", hogy szép pereme legyen. Ez a perem nem engedi majd szabadon a tölteléket.
Három kávéskanál cukrot és 4 kávéskanál tejfölt elkeverek úgy, hogy a cukor felolvadjon, célszerű porcukrot használni.
A szeder tetejére kanalazunk a tejfölös keverékből úgy, hogy szépen betakarja mindenütt.
A 190 C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütöm, majd hagyom kihűlni. Forrón is finom, csak darabokra égeti a forró gyümölcs és tejföl az ember száját! Hogy honnan tudom :) talán kicsit mohó voltam :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...