2009. június 1., hétfő

Hétfő és a kürtőskalács

Ma ugye hétfő van és ahogy ígértem minden hétfőn meglátogatok egy egri éttermet és leírom a tapasztalataimat.
Az eső ellenére, neki is vágtam, hogy felkeresek egy éttermet a Szépasszony-völgyben, mert még két éve olvastam egy igen kemény élménybeszámolót Fűszeres Eszter honlapján a Kulacs Csárdáról, és kíváncsi voltam mennyit változott a helyzet azóta.
Sajnos az ebédből nem lett semmi, mert, ha már egyszer ott vagyok a völgyben gondoltam körbesétálok, és készítek egy-két képet a szomorú, esős Pünkösdi "forgatagról".
Forgatag nem volt és a képek is elmaradtak, mert rögtön a "bejáratnál" beleszaladtam egy székelyudvarhelyi kürtőskalácsosba.


Vesztemre!
Soha nem szerettem igazán a kürtőskalácsot, de ez olyan jól nézett ki, hogy nem lehetett ott hagyni :)
És, hogy miért vesztemre, mert ott helyben megettem szinte egy egész gőzölgő, diós, ropogós kalácsot :) és ugye a képen is látszik, hogy nem egy szokványos méretű kürtőskalácsról van szó :)
Valahogy más volt, mint amit eddig ettem. Beszélgetésbe elegyedtünk, és pillanatok alatt kiderült, hogy miért is nem ízlett eddig a kürtőskalács :)
Hát először is hagyományosan élesztővel készül, a nálunk kaphatók pedig sütőporral.
Másodszor a levegő és parázs "lelket" ad az ételnek.
Harmadik és legfontosabb, a tészta vastagsága. Miután a sütőhengerre felkerül a tészta, megforgatják cukorban. Ezek után kerül a parázs fölé. A cukor ugye pillanatok alatt karamellizálódik, és addigra a tésztának át kell sülnie :) mert ha nem akkor a ropogós cukros réteg alatt, nyers marad a tészta.
Lakásban elég bonyolult tüzet rakni, meg hát sütőhengerem sincs, így nem tudtam elkészíteni a kapott "utasítások" ellenére sem :)
De álljon itt egy recept, mert ha valaki mégis megpróbálja ne az legyen az akadály, hogy nem tudja hogyan kell elkészíteni, a kürtőskalácsot:
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 25 dkg cukor, 2,5 dl tej, 20 dkg vaj, 4 tojás sárgája, só
Az élesztőből kevés cukorral és liszttel kovászt készítünk. Gyúródeszka közepére öntjük a lisztet, közepébe a kovászt, rászórjuk a cukrot, a tojássárgákat, majd felöntjük annyi langyos tejjel, hogy finom kalácstésztát kapjunk. Fakanállal jó hólyagosra verjük, még néhány kanál olvasztott vajat adagolunk bele, s addig folytatjuk e műveletet, míg a tészta a kanálról elválik.
Fedjük le és kelesszük.
A gyúródeszkát lisztezzük be, borítsuk rá a megkelt kalácstésztát, nyújtsuk ki és 1,5 cm széles csíkokat vágjunk belőle.


A sütőhengert kenjük be olvasztott vajjal, majd a csíkokat tekerjük rá, és deszkán sodorjuk át, hogy szétlapuljon és szép vékony legyen a tészta.


Az egészet forgassuk meg kristálycukorba és mehet a parázs felé. Folyamatosan forgatva süssük szép pirosra, majd mikor kész tetszés szerint azonnal dióba, mogyoróba, vaníliás cukorba forgassuk, hogy a még meg nem szilárdult cukorba beletapadjon. Nagyon finom és ropogós :)


Sajnos így elmaradt a heti étterem látogatás, de megérte!
Az éttermi élménybeszámolóra jövő hétfői várni kell :)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az országban elég sok faszenes kürtőskalácsos van, úgymint Csíki-Kürtős, Vitéz Kürtös, Királyi Kürtős...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...