2009. június 21., vasárnap

Mi legyen a "csizmával"?


Pár napja mikor megírtam a "Ismét egy csizma az asztalon!" című írásomat az egyik sokak által (és általam is) olvasott főzős magazin hasábjain talált receptről, kaptam egy kis "fejmosást" Gabojszától :)
Azóta ezen gondolkodom, hogy mennyire volt jogos vagy nem a zúgolódásom a témában. Az ételt még nem sikerült elkészítenem, mert itt vidéken a rák, mint olyan sajna igen ritka jelenség, de azon vagyok, hogy elkészítsem és utána "kóstolós" élményt is tudjak róla írni.
Ennek ellenére még mindig tartom a "királylány és parasztlegény" hasonlatomat!
Nem okoskodni szeretnék, mert még nagyon "ifjú" vagyok a gasztroblogos világban és semmiképp nem szeretném a nálam tapasztaltabbakat megkérdőjelezni, de :) És itt jön a de ...
Ahogy Gabojsza is írja vannak népek, jelen esetben a spanyolnál maradva, akik rendszeresen használják a kolbászt (choriso) tenger gyümölcsei, halak mellé.
Igen ám, de vessük csak össze a choriso-t a mi debreceninkkel!
Az alapanyag valójában ugyan az, egyetlen kis különbség van köztük, mégpedig a fűszerezés.
A choriso egy sertéshúsból, sertészsírból készült kolbász sóval, fokhagymával és paprikával (chillivel) fűszerezve.
A mi debreceninknél hasonló az összetétel, csak egy kis majoranna és fekete kömény is kerül a keverékbe.
Én a fűszerezés miatt érzem az össze nem illőséget!
A debreceninek sokkal karakteresebb az íze a fenti két fűszer miatt és ezért gondolom, hogy elnyomná a rák jellegét, ellentétben a kevésbé fűszeres, mégis csípős, pikáns choriso-val.
"Kutatás" közben találtam még egy-két hasonló összeállítást, de szinte minden esetben a choriso párosul a garnélával, nem pedig a fűszeres debreceni.
Chili & Vanilia blogon is szerepel a párosítás, Tierra y Mar: Fokhagymás garnéla, csípős kolbásszal a képet is tőle vettem át.
Arroz con chorizo y camarones or rice with chorizo and shrimp
Shrimp and Chorizo Paella with Aioli
Chicken, Chorizo, Seafood Paella

2 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Kedves Poly,
Bocs, ha megbántottalak, nem szántam fejmosásnak a hozzászólásom. Most, hogy újra elolvastam sem tűnt annak, csak egyszerűen egy más álláspontot ismertettem. A debrecenit én sem érzem hozzáillőnek, sosem párosítanám rákkal...de abban az írásban, amihez hozzászóltam nem volt szó debreceniről, csak kolbászról. Az nálam a chorizóhoz igen hasonlatos, magyar paraszt kolbász, amilyet mi minden évben készítünk, s mely -szerintem - mennyei párosítás a rákkal. De, ízlések és pofonok. Július 10-én Egerben leszek 3 napig, szívesen betérek hozzád a boltba és megbeszéljük!:-)))

Poly írta...

Dehogy bántódtam meg :) ahhoz azért több kell :)))
Nagyon örülnék, ha meglátogatnál!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...