2009. április 2., csütörtök
Borkóstolás 6.
A kóstolás menetrendje
1, Kitöltéskor az ital viszkozitását megfigyeljük: mozgékonyság, szín
2, A poharat megemelve, az italt nem mozgatva (max. megdöntve a poharat) világos, fehér (színtelen) háttér előtt átnézünk rajta: szín, testesség (korona, gliceringyűrű)
3, Mint a 2, pontban, de a háttér direkt fény (gyertya): tisztaság
4, A poharat az orrunkhoz folyamatosan közelítve, majd elvéve sok aprót szimatolva megszagoljuk az italt, többször is kis pihenőket tartva. Orrunkat ne dugjuk a pohárba, ne szagoljunk teljesen bele: illékony, finom illatanyagok
5, A bort megforgatjuk a pohárban, majd egyre közelítve apró szimatolásokkal megszagoljuk az italt. Bele is szagolhatunk, de orrunk ne érjen a pohárhoz: illatanyagok szélesebb skálája a kevésbé illékony komponensekkel együtt
6, Az italt megkóstoljuk. A korty szánkbavételekor kicsit szürcsölve levegőt szívunk vele: (1. fázis, első benyomás) intenzív ízek, aromák, illatok
7, Az italt a szánkban “megrágva" mindenhová eljuttatjuk, kis levegőt szívunk be a szánkon: (2. fázis) ízek, aromák, illatok
8, Lenyeljük az italt, nyelvünkkel a szájpadláson “csettingetve" a szánkon és az orrunkon egyszerre kilélegzünk kb. 15 -ször. Ez kb. 20 másodpercig tartson legalább: (3. fázis) utóízek, íztartósság (hosszúság), zamatok
A szöveg a Gödöllői Borbarát Klub írásának alapján készült.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése