2009. április 2., csütörtök

Borkóstolás 6.


A kóstolás menetrendje

1, Kitöltéskor az ital viszkozitását megfigyeljük: mozgékonyság, szín

2, A poharat megemelve, az italt nem mozgatva (max. megdöntve a poharat) világos, fehér (színtelen) háttér előtt átnézünk rajta: szín, testesség (korona, gliceringyűrű)

3, Mint a 2, pontban, de a háttér direkt fény (gyertya): tisztaság

4, A poharat az orrunkhoz folyamatosan közelítve, majd elvéve sok aprót szimatolva megszagoljuk az italt, többször is kis pihenőket tartva. Orrunkat ne dugjuk a pohárba, ne szagoljunk teljesen bele: illékony, finom illatanyagok

5, A bort megforgatjuk a pohárban, majd egyre közelítve apró szimatolásokkal megszagoljuk az italt. Bele is szagolhatunk, de orrunk ne érjen a pohárhoz: illatanyagok szélesebb skálája a kevésbé illékony komponensekkel együtt

6, Az italt megkóstoljuk. A korty szánkbavételekor kicsit szürcsölve levegőt szívunk vele: (1. fázis, első benyomás) intenzív ízek, aromák, illatok

7, Az italt a szánkban “megrágva" mindenhová eljuttatjuk, kis levegőt szívunk be a szánkon: (2. fázis) ízek, aromák, illatok

8, Lenyeljük az italt, nyelvünkkel a szájpadláson “csettingetve" a szánkon és az orrunkon egyszerre kilélegzünk kb. 15 -ször. Ez kb. 20 másodpercig tartson legalább: (3. fázis) utóízek, íztartósság (hosszúság), zamatok

A szöveg a Gödöllői Borbarát Klub írásának alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...