Íme a palacsinta variáció!
Olaszos töltött palacsinta
A 10-12 db palacsintához:
30 dkg liszt
3 dl tej
1 db tojás
1 db tojássárgája
5 dkg gorgonzola
2 tk cukor
só
kevés olaj a sütéshez
A töltelékhez:
25 dkg darált sertés lapocka
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt paradicsom konzerv (nyáron friss paradicsomból)
só, bors, oregánó, bazsalikom,
A besamelhez:
5 dkg liszt
2 dl tej
só, bors, szerecsendió, olaj
Pesto, balzsamecet, tejföl, tejszín
A palacsintához a hozzávalókat összekeverem úgy, hogy csomómentes folyékony tésztát kapjak. A gorgonzolát belemorzsolom, és ezt is megpróbálom szépen eloszlatni benne. Ha túl sűrű a tészta, akkor (úgy mint a nagymamám) egy kis szódavizet teszek hozzá, azzal hígítom.
Kevés olaj felhasználásával vékony palacsintákat sütök, és félre teszem.
A hagymát apróra vágom, és olíva olajon megfuttatom. A darált húst rádobom, és egy picit megfehérítem.
Ezután ráöntöm a paradicsomot, és fűszerezem. Só, bors, oregánó, szárított bazsalikom. (egy pici fehérbor is mehet hozzá, ha van kéznél).
Mikor megfőtt a hús, akkor töröm bele a fokhagymát, és még egy kevés friss bazsalikomot.
A palacsintákat megtöltöm hússal, mindegyikre teszek egy evőkanál tejszínt, és utána csomagolom össze. A végén szép négyzet alakú töltött palacsintákat kell, hogy kapjak.
Sorban egymás mellé fektetem egy akkora tűzálló tálba, amibe egymás mellett elfér. Ha nincs ilyen nagy tál akkor kettőbe érdemes tenni, hogy mindegyik szép piros legyen.
A besamellhez az olajat felhevítem. Egy evőkanál lisztből fehér rántást készítek, és levéve a gázról felengedem langyos (vagy meleg) tejjel. Pici habverővel simára keverem és visszateszem a gázra. Ekkor fűszerezem, sóval borssal, szerecsendióval és egy löttyintésnyi fehérborral. Ezt a tűzálló tálba lévő palacsintákra öntöm, és 200 C-os sütőbe téve kb. 30 - 35 perc alatt mosolygósan pirosra sütöm.
Tálalásnál, egy kevés tejfölt rakok hozzá, és pesto-val díszítem. A tetejére egy leheletnyi balzsamecetet spriccelek.
(tudom a tejföl kicsit merész megoldás a paradicsomos ételhez, de szerintem nagyon finommá teszi)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése