2009. április 27., hétfő

Ehető virágok


Mostanában nagyon sok helyen olvastam az ehető virágokról. Rengeteg blog és egyéb cikk foglalkozik ezzel a témával, de hát ez érthető is mert most virágzanak a gyülömcsfák, a tavaszi virágok.
Olvastam kandírozott virágról, csak úgy virágból készült salátáról, virággal ízesített cukorról, zseléről, lekvárról, stb.
Természetes, hogy én sem maradhatok ki a "virágos" bejegyzésekből :)
Mielőtt hozzáláttam alaposan utána néztem, hogy melyek azok a virágok, amelyek alkalmasak erre, és melyek nem.
Íme egy kis segítség mielőtt nekilátok:
Ehető virágok és ízük
Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű.
Krizantém: Enyhén kesernyés ízű.
Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű.
Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal.
Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak. Fukszia: Enyhén savanykás ízű.
Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű.
Jázmin: Finom édeskés ízű.
Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú.
Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze.
Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű.
Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát.
Ibolya: Édes, nektár ízű.
Rózsa: Édes, aromás.
Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű.
Vigyázat, mérgez:
- kökörcsin, őszi kikerics, azálea, vérpipacs, tündérkonty, nárcisz, gyűszűvirág, jácint, hortenzia, írisz, leánder, trombitavirág, lilaakác, gyönygyvirág


Miután kiokosítottam magam és kézenfekvő volt az orgona, a kertben szedtem egy csokorral és nekiláttam leszemezni.
Picit ragacsos munka, mert a méhek már dolgoztak :)
Nem tudom miért, talán mert úgy gondoltam, hogy csak a kinyílt virágok elég illatosak, és "ízletesek" ezért csak azokat használtam fel.
Egy zárható üvegbe tettem egy réteg cukrot. Finomítottat kellett volna, de volt egy ötletem és úgy döntöttem, hogy normál cukorral készítem. Mikor majd kész lesz a cukor akkor fogom beletenni a fűszermalomba, és egy picit finomabbra fogom őrölni, és az így kapott illatos, lila cukrot fogom majd vegyíteni finomított cukorral.
Kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény?
Szóval tettem az üveg aljára egy adag cukrot, majd egy réteg orgonát. Ezt így rétegezem, addig míg megtelik az üveg. A legvégén lezárom az üveget, és alaposan összerázom.
Most jön a várakozás. Beraktam a kamrába, és türelmetlenül várom, hogy elteljen a három-négy hét.
A fénykép tegnap este készült, az ablak előtt naplementében, azért ilyen érdekesek a fények és a színek :)

2 megjegyzés:

napmátka írta...

Kíváncsian várom a kész cukorról a posztodat! Én nem mertem a cukorban hagyni hetekig a virágot, hanem néhány nap után egy nagyobb lyukú szitán átszitáltam. Kellemes, virágos illata és íze lett. A színe viszont alig változott, de ezt nem is vártam. Féltem, hogy további várakozás mellett megkeseredik a virág benne, a nedvességtől túlzottan összeragad a cukor, és persze a virágok addigra meg is barnulnak.
Szóval nagyon izgat, milyen lesz a Tiéd s mik a tapasztalataid.

napmátka írta...

"A színe viszont alig változott" - írtam az elébb: természetesen a cukorra gondoltam. Nem lett lilás, de nem is vártam ilyet. A virág viszont érthető módon fakulni kezdett.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...