2009. április 9., csütörtök

Czifray II/3 - A káposzta

Már korábban írtam, hogy kész lett a két "mű" a Czifray versenyre. Most közlöm mind a két receptet. Szerintem ez a káposztás eledel, még húsvétra sem rossz választás :)
Olyan igazi tavasz előtti utolsó kalória bomba a szervezetnek :) Egy télzáró szertartásnak is megfelel.


Töltött káposzta variáció

Hozzávalók:
1 egész sertés szűz
½ kg sertés comb (tetejéről vágva, hogy minél nagyobb legyen a szelet)
30 dkg császár szalonna
30 dkg húsos füstölt oldalas
1 kg savanyított káposzta
1 fej kelkáposzta
15 dkg rizs
½ fej lila káposzta
100 g aszalt szilva
pár szelet szárított vargánya
só, bors, tárkony, majoránna, kapor

Mielőtt bármihez hozzáfognék, veszem a római tálat és beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje, ez az első lépés minden esetben, ha római tálat használunk.
Az egyébként is nagy szelet sertéscombot megklopfolom, hogy még egy picit nagyobb legyen, mert később könnyebb lesz vele dolgozni. A húst sózom, borsozom.
A szűzérmét 2 db kb. 8-10 cm-es darabokra vágom, sózom, borsozom, és betekerem medvehagymával.
A kelkáposztát leveleire szedem és sós forró vízbe picit megblansírozom, hogy puhább legyen, és könnyen lehessen vele dolgozni.
A rizst előfőzöm, de csak sót teszek hozzá, mert a végleges ízét csak később kapja meg.
A szárított vargányát forró vízbe beáztatom.
A megmaradt szűzérmét, a füstölt oldalasról leszedett húst, az aszalt szilvát felkockázom.
A lila káposztát legyalulom, vagy éles késsel csíkokra szeletelem. Egy kevés olajon, pici cukorral, sóval, borssal, egy pár csepp balzsam ecettel, dinsztelt káposztát készítek belőle, de nem csinálom, teljesen készre.
Ha a savanyú káposzta nagyon „erős” lenne akkor átmosom vízzel, ha nem akkor ez a művelet elhagyható.
Ennyi az előkészület, picit soknak tűnik, de megéri!

A már előkészített rizst kétfelé osztom, és az egyik adagba belekeverem a felaprított vargányát, a másikba a felaprított aszalt szilvát.

A munkaasztalra ráfektetek két kelkáposzta levelet (a torzsát természetesen kivágom) úgy, hogy minél nagyobb legyen a felülete. Erre rárakom a vargányás rizs felét és egyenletesen eloszlatom rajta. A közepére teszem a sertés szüzet és feltekerem az egészet, mint egy „szusit”. Félre teszem, és ugyanígy elkészítem a másik darab húst is.

Ismét a munkaasztalra fektetek egy pár kelkáposzta levelet. Ennek már sokkal nagyobb felületnek kell lennie, ez lesz az egészet fedő réteg, legalább az előbbi kétszerese legyen. Erre megy rá a kiklopfolt sertés comb. Az aszalt szilvás rizs felét egyenletesen elosztom a húson, és erre kerül a lila káposzta. Ennek a közepébe megy a már korábban elkészült gombóc. Nem egyszerű, de megint mint a „szusit” fel kell tekerni. Ez már kihívás. Szerencse, hogy viszonylag hosszú ujjaim vannak, mert különben nehéz lett volna átfogni, és közben kötni is. Sajnos a mérete miatt át kell kötni, spárgával, mint a kötözött sonkát. Ugyan így a másikat is elkészítem.

A római tál mindeközben tökéletesre ázta magát :)

Kibélelem a tálat húsos szalonnával, és egy réteg savanyú káposztát rakok bele, és megszórom a összevágott sertés szűz és füstölt hús kockákkal. Erre megy a két nagy gombóc.
A gombócok tetejére megy a kockázott hús másik fele, a csont és fűszer. Az egészet befedem a savanyú káposzta másik felével. Tetejét fűszerezem ismét. Frissen őrölt bors, kapor, majoránna, tárkony, a sóval óvatosan, mert a szalonna és a füstölt hús sós!

Tudom, hogy nem nagyon szükséges, lével felönteni, de fél deci fehér bort és a vargánya levét ráöntöm az egészre.
Zárásnak még húsos szalonna kerül.

Ráteszem a római tál tetejét, beteszem a hideg sütőbe és 170 C-on három 3 órán keresztül sütöm.

Mikor kész óvatosan leszedem a tetején lévő káposztát, és szintén óvatosan kiemelem a gombócokat.
Lefejtem a spárgát róla, és nagyon éles késsel (ez nagyon fontos különben szétesik az egész) kb. 1,5 cm-es szeleteket vágok belőle.

A tányérra halmozok egy keveset a szálas káposztából, erre rakom a szelet „gombócot” és egy szép pirosra sült szalonnát ami az étel tetején sült pirosra.

Egy ici-picit munkás, de mindenképp érdemes egyszer kipróbálni :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...