Pár évvel ezelőtt kaptam egy paella készítőt egy barátomtól. Eredeti spanyol honból való, csak sajna eddig nem nagyon volt alkalmam használni, de ma miután megépítettem a kerti "tűzhelyet" eljött az alkalom és elővettem. Egy kis előkészítés (kiégetés, mosás, kiégetés, mosás) után készen állt a használatra.
A padlizsánt összevágtam, besóztam és félre tettem addig míg a többi hozzávalót elkészítettem.
A padlizsánt olíva olajon megpirítom, mert így sokkal finomabb mint csak úgy főzve, és egy tányérra szedem. A serpenyőben apróra vágott hagymát dinsztelek, majd a fokhagymát is hozzá teszem. Nagyon oda kell figyelni, mert ugye a szabad tűz nem úgy viselkedik, mint a gáztűzhely :) nem könnyű szabályozni.
Mikor a hagymák megdinsztelődtek, rászórom a rizst és egy rövid ideig pirítom, majd felöntöm száraz fehérborral. Fűszerezem: só, bors, oregánó, bazsalikom, chilli.
Fokozatosan, mint rendesen, mikor a rizs felszívja a folyadékot, pótolni kell, és folyamatosan kevergetni. Mondhatom, hogy szinte egy percre sem lehet magára hagyni, mert gyorsabb, mint a konyhában :)
Ha már félig kész a rizs, mehet bele a zöldség: padlizsán, borsó, gomba, és főzöm tovább. Mikor már teljesen kész a rizs, akkor mehet bele a paradicsom, és pár pillanatig még rajta hagyom a tűzön, hogy minden folyadék elfőjön róla.
Így első próbálkozásra is nagyon jól sikerült, finom lett. Egy kicsit más, mint a "benti" rizottó, mert ebben benne van a levegő, a tűz, a nap íze is.
A mennyiségeket sajnos nem tudom, mert szemre ment minden.
Ami biztos: 3 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 padlizsán, 2 paradicsom, kb. 15 dkg borsó, 3 fej gomba, 2 dl fehérbor, olíva olaj, só, bors, oregánó, bazsalikom, chilli.
Ami nem biztos: a rizs és a folyadék, talán 20 dkg körüli mennyiséget öntöttem ki a zacskóból (nem volt mérleg), és talán 1 liter víz, mert bevallom, ha nincs itthon alaplé, akkor vizet használok, azt hiszem már írtam, hogy ilyenkor sokkal erősebben kell fűszerezni az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése