2009. április 13., hétfő

Szórt rétes

Ezt a végtelenül egyszerű süteményt szokták a "lusta asszony rétesnek" is nevezni, és bevallom tényleg az. Ha az ember túl van egy embert próbáló ünnepen, akkor semmi kedve igazi rétest készíteni, vigyázni, hogy ne fázzon meg, asztalon húzogatni, várni, hogy szakad-e, vagy nem szárad-e ki nagyon a tészta, inkább gyorsan összedob egy pillanatok alatt elkészíthető "hamis" rétest :)


A száraz anyagokat, mint liszt, porcukor, sütőpor, só egy tálba összekeverem, ha van kedvem (mert hát ugye lusta asszony rétese) akkor átszitálom, de ez elhagyható.
A túrót, egy citrom levével, reszelt héjával és vanília cukorral összekeverem, eredetileg 1/2 kg túró kellene hozzá, de annyi nem volt itthon, ezért egy üveg magozott meggyel pótoltam.
A tepsit (én most tortaformát használtam) alaposan kivajazom, és a "szárazanyag" kicsivel több, mint felét a tepsi aljára szórom. Erre megy a túró keverék.
A tetejére szórom a megmaradt lisztes keveréket. Erre pár kocka kis vajat teszek, majd meglocsolom az egészet 2 dl tejszín, 2 tojás és 2 dl tej keverékével.
Ezen a ponton egy picit eltérek az eredeti recepttől, mert össze szoktam villával keverni a masszát, van egy olyan kényszerképzetem, hogy nem jut mindenhová a folyadékból és ezért néhol száraz marad a süti.
Előmelegített 180 C-os sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm.
Porcukorral, vagy tejszínhabbal tálalom :)
Ugye milyen egyszerű! :)

/30 dkg rétes liszt, 20 dkg porcukor, 1 tk sütőpor, egy csipet só, 25 dkg túró, 1 üveg magozott meggy, 1 citrom, vaníliás cukor, vaj, 2 dl tejszín, 2 egész tojás, 2 dl tej/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...