2009. április 2., csütörtök

Top 10 alapanyag!

Konyhatündér felhívását olvastam, és elgondolkodtam, hogy össze tudnám-e írni azt a 10 alapanyagot, amit leggyakrabban használok!
Ha sorrendben nem is, de megpróbálom összeszedni őket.

Íme az én Top 10 listám!

1. fokhagyma: ha lehetne még a süteménybe is tennék annyira szeretem :), szinte minden ételbe nélkülözhetetlen, és sokszínűsége elkápráztató. Ha pici kockákra vágva olajon futtatom, akkor édeskés kevésbé erős ízt és illatot ad az ételnek. Ha töröm, akkor egy sokkal erősebb, intenzívebb íz kap az étel. Ha csak úgy egészben picit beirdalva, dobom az ételbe, könnyű tavaszi ízt kapunk, és még sorolhatnám. (talán megér egy posztot is)

2. petrezselyem: egészbe, apróra vágva, ízesítésre, díszítésre

3. tészta: minden formában és ízesítéssel, legyen házi készítésű vagy száraz bolti, pillanatok alatt kész és a millió variáció miatt nem lehet megunni

4. burgonya: főzve, sütve, bundázva, pürének, főzeléknek, köretnek, főételnek, ... stb. kell ennél több magyarázat?

5. paradicsom: minden formában, sűrítve, konzervbe, ... szendvicsbe, tésztához, húshoz, zöldséghez, zöldbab főzelékbe vágva :)

6. bazsalikom: most, hogy már ültettem és gyönyörűen növekszik, mindenbe rakok, eddig is próbáltam mindig frisset szerezni, de szárított formáját se vetem meg :)

7. csokoládé: egy kicsit Gombóc Artúr módjára minden formában szeretem, de most itt a főzés a lényeg. Süteménybe keverve, mousse-nak, fagyinak, öntetnek hús mellé, minden formában használom

8. balzsamecet: salátához, páchoz, bármilyen ételbe egy kis bolondításnak, ja és a hagymalekvárhoz

9. ananász: süteménybe, salátába, sütve, grillezve chillivel, kínai kajába, nyersen,... stb

10. liszt: Sokan úgy gondolják, hogy na ez azért túlzás, a Top 10-be beírni a lisztet? Pedig ide való, mert ha végig gondolom, mi minden készül belőle, akkor igenis itt a helye. Ebből készítem a kenyeret, süteményt, palacsintát, pizzát, raviolit, házi tésztát, ... stb.

Hát ez az én listám.
Ha az lett volna a kérdés, hogy mi az a 10 dolog amit magammal vinnék egy lakatlan szigetre, akkor a tészta helyett a sót írtam volna, mert ha van liszt akkor már van tészta is, víz meg ugye még egy lakatlan szigeten is van :) és a só (igaza volt a legkisebb királylánynak) mindenbe kell!

1 megjegyzés:

Konyhatündér írta...

Szia! Köszi hogy összeszedted! Nagyon jó kis lista lett! Gasztromami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...