2009. január 15., csütörtök

Egy kis indiai hangulat ...

Régen nem írtam, ami nem azt jelenti, hogy napok óta nem ettem semmi, csak semmi olyat, ami említésre méltó lett volna.
Reggel vásárolni voltam és le volt értékelve a mangó. Ez csak egyet jelent!!! Mangó csatni!!!
Mire hazaértem, teljesen kész volt a fejemben a menü. És, hogy mit is lehet enni a mangó csatnihoz? Természetesen valami curry-t. Nem olyan igazi nagyon alaposan elkészített, házi fűszerkeverékkel, hanem csak egy egyszerű saját felfogás alapján készített curry.

A mangó csatnit hagyományos módon készítem, illetve azt sem, mert nem ghí-t használok hanem olíva olajat. :)
A forró serpenyőbe olajat öntök és az apróra vágott lila hagymát egy picit megdinsztelem, a chillivel együtt. Mikor szép üveges a hagyma, beledobom a felkockázott mangót és a gyömbért. Cukrot és sót teszek hozzá, majd megkóstolom, édeskés, csípősnek kell lenni. A só azért fontos, hogy komplett legyen az íze. Lassú tűzön csatni állagúra főzöm. A csatni állag azt hiszem leginkább egy félig kész darabos lekvárra hasonlít, legyen szaftos, de ne főjön szét mind.

A rizst egyszerűen készítem, egy bögre rizst alaposan megmosok, és forró olajon egy picit megfuttatom. Felöntöm nem egészen másfél bögre vízzel, sózom, és lefedve lassan felforralom. Mikor a víz már nem látszik a tetején, akkor kikapcsolom a gázt és mg kb. 10 percig párolom fedő alatt.

A csirkehúst, és a hagymát apróra vágom. Forró olajon megpárolom a hagymát és rádobom a csirkét. Mikor a csirke megfehéredett, fűszerezem: só, apróra vágott gyömbér, fokhagyma, garam masala, kurkuma, chilli. Alaposan elkeverem, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszer. Ezután, paradicsomszószt öntök rá annyit, hogy ellepje, és főzöm addig, míg a csirke meg nem puhul.
Eredetileg, a dinsztelt hagymára, felkockázott, meghámozott paradicsomot kéne tenni és abból egy paradicsomszószt készíteni és abba tenni a húst, de szerintem a gyorsabb változat is nagyon finom és nem gasztronómiai vétség :)
Ha már a gasztronómiai vétségeknél tartunk a curry szószba mikor kész teszek egy kanál tejfölt, és egy kanál tejszínt, hogy picit krémesebb és érdekesebb íze legyen.
Igazából úgy a legfinomabb, ha a rizs és a csirke forró, de a csatni már kihűlt (nem teljesen), mert addig egy kicsit csendesedik az íze. Meg merem kockáztatni, hogy a csatnit egy nappal korábban jobb elkészíteni, hogy összeérjen.
Érdemes kipróbálni!


/Mangó csatni: 2 db félig érett mangó, 2 kis fej lila hagyma, 1 tk chilli pehely, gyömbér, só, olíva olaj, cukor.
Csirke curry: 2 csirkemell, 2 kis fel lila hagyma, kb. 1 dl paradicsomszósz, 1 gerezd fokhagyma, gyömbér, só, garam masala, kurkuma, chilli pehely, 1 tk tejszín és tejföl (elhagyható)/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...