Régen nem írtam, ami nem azt jelenti, hogy napok óta nem ettem semmi, csak semmi olyat, ami említésre méltó lett volna.
Reggel vásárolni voltam és le volt értékelve a mangó. Ez csak egyet jelent!!! Mangó csatni!!!
Mire hazaértem, teljesen kész volt a fejemben a menü. És, hogy mit is lehet enni a mangó csatnihoz? Természetesen valami curry-t. Nem olyan igazi nagyon alaposan elkészített, házi fűszerkeverékkel, hanem csak egy egyszerű saját felfogás alapján készített curry.
A mangó csatnit hagyományos módon készítem, illetve azt sem, mert nem ghí-t használok hanem olíva olajat. :)
A forró serpenyőbe olajat öntök és az apróra vágott lila hagymát egy picit megdinsztelem, a chillivel együtt. Mikor szép üveges a hagyma, beledobom a felkockázott mangót és a gyömbért. Cukrot és sót teszek hozzá, majd megkóstolom, édeskés, csípősnek kell lenni. A só azért fontos, hogy komplett legyen az íze. Lassú tűzön csatni állagúra főzöm. A csatni állag azt hiszem leginkább egy félig kész darabos lekvárra hasonlít, legyen szaftos, de ne főjön szét mind.
A rizst egyszerűen készítem, egy bögre rizst alaposan megmosok, és forró olajon egy picit megfuttatom. Felöntöm nem egészen másfél bögre vízzel, sózom, és lefedve lassan felforralom. Mikor a víz már nem látszik a tetején, akkor kikapcsolom a gázt és mg kb. 10 percig párolom fedő alatt.
A csirkehúst, és a hagymát apróra vágom. Forró olajon megpárolom a hagymát és rádobom a csirkét. Mikor a csirke megfehéredett, fűszerezem: só, apróra vágott gyömbér, fokhagyma, garam masala, kurkuma, chilli. Alaposan elkeverem, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszer. Ezután, paradicsomszószt öntök rá annyit, hogy ellepje, és főzöm addig, míg a csirke meg nem puhul.
Eredetileg, a dinsztelt hagymára, felkockázott, meghámozott paradicsomot kéne tenni és abból egy paradicsomszószt készíteni és abba tenni a húst, de szerintem a gyorsabb változat is nagyon finom és nem gasztronómiai vétség :)
Ha már a gasztronómiai vétségeknél tartunk a curry szószba mikor kész teszek egy kanál tejfölt, és egy kanál tejszínt, hogy picit krémesebb és érdekesebb íze legyen.
Igazából úgy a legfinomabb, ha a rizs és a csirke forró, de a csatni már kihűlt (nem teljesen), mert addig egy kicsit csendesedik az íze. Meg merem kockáztatni, hogy a csatnit egy nappal korábban jobb elkészíteni, hogy összeérjen.
Érdemes kipróbálni!
/Mangó csatni: 2 db félig érett mangó, 2 kis fej lila hagyma, 1 tk chilli pehely, gyömbér, só, olíva olaj, cukor.
Csirke curry: 2 csirkemell, 2 kis fel lila hagyma, kb. 1 dl paradicsomszósz, 1 gerezd fokhagyma, gyömbér, só, garam masala, kurkuma, chilli pehely, 1 tk tejszín és tejföl (elhagyható)/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése