2009. január 27., kedd

Pizza quattro gusti


A pizza készítéssel sokáig az volt a gondom, hogy itthon mindenki máshogy szereti, és az udvariasság azt diktálja, hogy az én kedvencem sül ki mindig utoljára. Na, de ezt kivárni .... :) Ezért egyre gyakrabban csinálok négyfelé osztott, "QUATTRO GUSTI" pizza variációt, mert így senkinek nem kell várni.
Az elkészítés csak annyiban változik, hogy a kinyújtott pizza széleiből egy csíkot levágok és ezt keresztbe a pizza tetejére teszem, ezzel négyfelé osztva a pizzát.
Innen már csak a fantázia dolga az egész...
A képen látható pizza feltéteket írom le, de ez senki nem köt, bármit rá lehet pakolni, ami szem szájnak ingere, vagy egyszerűen csak azt, ami otthon van.
Bal felső: egyszerű pizzaszósz, többféle sajt
Jobb felső: csípős pizzaszósz, spenót, sonka, sajt
Bal alsó: tejfölös szósz, cukkini, sonka, sajt
Jobb alsó: juhtúrós-hagymás szósz, sajt
A pizza tészta hozzávalóit lisztet, szárított élesztőt, langyos vizet, sót, cukrot, olíva olajat, beledobom a dagasztógépbe, és sima tésztává gyúrom. Ha picit izgalmasabbra szeretném csinálni akkor egy kevés rozmaringot keverek a tésztába. Figyelni kell, mert néha a leírt mennyiségnél egy kicsivel több liszt is elfér benne, a lényeg, hogy ne ragadjon a kézhez. Nem kelesztem, hanem azonnal hozzálátok.
Háromfelé osztom, és mindegyiket kinyújtom. Azért háromfelé, mert én a hagyományos vékony tésztájú pizzát szeretem. Ha valaki jobban szereti a vastagabb tésztát, akkor elég kétfelé osztani.
A pizzaszósz elkészítése végtelenül egyszerű, így télvíz idején :) Veszek egy doboz paradicsomszószt, és fűszerezem. Most jön az a rész, hogy "ízlés szerint", de sajna én sem tudok mást írni, csak azt, hogy ízlés szerint. Az arányokat mindenkinek saját szája íze szerint kell eldönteni. Abban tudok csak segíteni, hogy szerintem milyen fűszerek elengedhetetlenek hozzá: só, oregánó, bazsalikom, fokhagyma. A csípős változathoz természetesen chilli. A nyári változat sokkal macerásabb, paradicsom, hámozás, magozás, órákig főzés .... stb, de erről majd nyáron :)
A tejfölös szósz fűszerezése szintén rém egyszerű, só, bors, fokhagyma.
A juhtúróshoz, a són és a fokhagymán kívül csak egy kis tejföl kell, a tetejére karikára vágott póréhagyma.

Ugye, hogy nagyon egyszerű :) és, hogy milyen finom ....


/pizza tészta: 2 csomag szárított élesztő, kb. 5 dl langyos víz,  1 kg finom liszt, 6 ek olíva olaj, só, nagyon pici cukor/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...