2009. január 24., szombat

Rakott kelkáposzta



A rakott kelkáposzta itthon "nemzeti" eledel.
Ma a piacon vásároltam és két kiszolgáló van, az egyik engem szolgált ki a másik egy hölgyet, aki nem tudta eldönteni, hogy a kelkáposzta felét vagy negyedét szeretné megvenni. Mire eldöntötte (végül csak a negyedét vette meg) addigra, a fejem felett cikázó kelkáposzta látványától megkívántam egy kis rakott kelkáposztát, és elhoztam a "maradékot".
Apróra vágom a lila hagymát és forró olajon megfuttatom. Mikor szép üveges, rárakom a húst és fűszerezem. Só, bors, majoránna, kakukkfű, kapor és piros paprika. A paprikával mindig óvatosan kell bánni, mert hamar megég és szörnyű szaga és íze lesz tőle az ételnek. Ezért, mikor a paprika rákerül a húsra, azonnal felengedem egy kis vízzel, hogy szaftja is legyen. Török bele egy kis fokhagymát, és, hogy teljes legyen az íze, egy kis vörösbor is mehet hozzá.
A rizst megfőzöm, és hagyom kihűlni.
A kelkáposztát leveleire szedem, alaposan megmosom, és sós, lobogó forró vízben megfőzöm, de csak annyira, hogy még "roppanós" maradjon.
Mikor a hús elkészül, apróra vágott petrezselymet teszek bele, egyet rottyan és kész, ekkor a rizzsel összekeverem.
Egy tűzálló tálat kivajazok. Az aljra lerakok egy sor kelkáposzta levelet. Erre halmozok, egy réteg rizses húst. Erre jön egy réteg tejföl, és ezt addig folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A tetejére mindig rizses hús kerül és tejföl, egy pár darab kelkáposztával, de csak úgy mutatóba.
45 percre, 200 C-os sütőben összesütöm.
Szeletelve tányérra teszem és ízlés szerint, még tejföllel meglocsolom.

/25 dkg darált lapocka, fél fej kelkáposzta, só, bors, majoránna, kakukkfű, kapor, petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl vörösbor, 1 bögre rizs, tejföl/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...