2009. január 31., szombat

Itt a farsang...



Még szinte el sem múlt a karácsony máris itt az alkalom, hogy az ember "az ünnepekre" tekintettel, fittyet hányva a kalóriákra, finomságokat készítsen és egyen.
A farsang a karácsonyi ünnepkört záró Vízkereszttől (január 6.), egészen a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetéig, Hamvazószerdáig (idén február 25.) tart.
Ennek értelmében még van jónéhány olyan nap, amikor "bűnözni" lehet.

A farsangi fánk is a bűnös élvezetek közé tartozik.
A tejet langyosra melegítem, az élesztővel, egy kevés cukorral és liszttel felfuttatom. A tojás sárgáját a cukorral habosra keverem.
A lisztet, a kovászt, a cukor keveréket, reszelt citrom héját, rum aromával, olvasztott vajjal és annyi tejjel, hogy lágy fánk tésztát kapjak, simára dagasztom. Nagyon fontos, hogy a hozzávalók, mindig langyosak legyenek, mert és sajnos már estem abba a hibába, hogy a kamrából kivett lisztből azonnal elkezdtem a kelt tésztát csinálni, és nem sikerült :)
kb. 1-2 órát kelesztem, hogy legalább a kétszeresére nőjön.
Mikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtom, és fánkszaggatóval kiszaggatom. Serpenyőbe kb. 2 ujjnyi olajat forrósítok. A fánkok egyik oldalát az ujjunkkal benyomjuk és a domború felével a forró olajba tesszük. Fedő alatt pirosra sütöm az egyik oldalát, megfordítom és már fedő nélkül sütöm tovább, míg a másik oldal is szép piros lesz.
Akkor jó a fánk /akkor hiteles:)/, ha szalagos.



/50 dkg liszt, 3 db tojássárgája, 1 db tojás, 50 g élesztő, 4 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2 dl tej, 2,5 dl olaj, só, rum aroma, citrom reszelt héja/

A képeket a www.light-fantastic.com -ról vettem.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...