2009. január 7., szerda

Tojásos vargánya

Esik a hó. Hideg van. Kicsit álmos az idő.
Szerintem nem csak én vagyok vele úgy, hogy ilyen időben jól esik valami nyárias íz. Sajnos ezt így januárban csak a mélyhűtőből lehet elővarázsolni, de hát ezért találták ki :)

Nem nagyon, sőt egyáltalán nem szeretem a gombát, sem az abból készült ételeket. Kivéve a vargányát :)
Szedni nem szedem, de a piacon állandóan azt vadászom, és mikor először megjelenik már le is csapok rá. Lehet bután hangzik, de úgy érzem, hogy benne a van az erdő íze. (bár nem tudom milyen íze lehet az erdőnek) Frissen/fagyasztva, szárítva mindig van itthon. Nyáron friss, télen fagyasztott kerül az ételbe :)
Használom télen, nyáron. Teszek levesbe, húshoz, zöldséghez. A szárított gombát összevágom, vagy megőrlöm és fűszerként használom.
A tojásos vargánya az egyik kedvencem.
Forró olajban a hagymát üvegesre sütöm, beledobom a feldarabolt vargányát, pár szem koktél paradicsomot, pár karika paprikát, és török bele két gerezd fokhagymát. Só, bors, kakukkfű, apróra vágott zellerzöld. Fedő alatt főzöm, majd mikor kész leveszem a fedőt és egy kicsit lesütöm a levet róla, amit esetleg engedett.
A tojást nem ütöm rá az egészre, hanem mindig csak egy adagot készítek egyszerre. Kis teflon serpenyőbe, egy evőkanál olajat forrósítok, és belerakom a gombát, és ráütöm a tojás. Nem keverem össze a tojást mielőtt a gombára öntöm, mert akkor nem lesz szép az étel, mancsos lesz.
Tálaláskor, tejfölt teszek rá, és egy pár szem paradicsomot. Ja és az elmaradhatatlan lilahagyma :)



(20 dkg vargánya, 1 fej hagyma, 1 paradicsom vagy 4 koktél paradicsom, fél paprika, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, zellerlevél, tojás, tejföl, lilahagyma)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem is kedvenceim közé tartoznak az erdei gombák.
Próbálkozz nyugodtan a többi félével is.
Egy kellemes savanyú rókagomba leves? A receptjét és az eredményről szívesen olvasnék! :)

Poly írta...

Sajnos egy pár hónapot még várni kell rá :) de fent lesz a blogon az eredmény!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...