2009. március 25., szerda

Borkóstolás 3.


Poharak megtöltése: kóstolási mennyiség

A legtöbb esetben a pohárba annyi italt kell tölteni, hogy a kehely legszélesebb pontját elérje. Ilyenkor a legnagyobb az a felületet, ahol mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag felszabadulására számíthatunk. Ez kb. 50 ml.
Pezsgő esetében a poharat majdnem tele töltjük, hogy a gyöngyözéshez hosszú út álljon rendelkezésre.
Különböző poharak megtöltése, kóstolási mennyiségek

fehér- és rozé bor: a pohár 1/3-ad részéig
vörösbor: a pohár 1/3-ad részéig
vörösbor: kóstoló csésze alján levő dudorokat éppen ellepje
pezsgő: a pohár 4/5-öd részéig
likőrbor (fűszerezett): a pohár 1/2-ed részéig
Cognac, Brandy: a pohár 1/5 - 1/4-ed részéig
"rizling" borokhoz: a pohár legszélesebb részéig
Csemegeborokhoz: a pohár legszélesebb részéig

A szöveg a Gödöllői Borbarát Klub írásának alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...